Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Το τουρκικό lobby χάνει ένα στήριγμα

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι απώλεσε την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του για τη Νέα Υόρκη. Η αφαίρεση της άδειας σχετίζεται με πράξεις του Τζουλιάνι που σχετίζονταν με την προσπάθεια του Τραμπ να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020.

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ότι ο Ρούντι Τζουλιάνι αποτελεί αντικείμενο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με πιθανές ξένες πιέσεις για να προωθηθούν τουρκικά συμφέροντα.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν ενεργούσε για λογαριασμό της Τουρκίας όταν πίεσε την κυβέρνηση Τραμπ το 2017 να αποσύρει τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος εναντίον του λαθρεμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ και να απελάσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για προώθηση συμφερόντων της Ουκρανίας.

Στην έρευνα για την Τουρκία, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι ο Τζουλιάνι ενήργησε υπέρ ξένου συμφέροντος, θα μπορούσε να εκδώσει μια επιστολή απόφασης που θα απαιτούσε από αυτόν να εγγραφεί ως λομπίστας και επίσης να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες των επαφών που είχε με Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τον Ζαράμπ και τον Γκιουλέν.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι εμφανές ότι η εξουδετέρωση του Τζουλιάνι σχετίζεται με την αφαίρεση βασικών στηριγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποφασίσει να επανεμφανιστεί στην πολιτική.

Σε ότι αφορά το τουρκικό lobby στις ΗΠΑ, χάνει έναν βασικό πυλώνα του. Εννοείται, ότι αν ο Τζουλιάνι αναγκαστεί να μιλήσει, η ζημιά θα γίνει μεγαλύτερη.

Από τις πρόσφατες φωτογραφίες του Τζουλιάνι, αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων