Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Το «χρυσό της κατάρρευσης» στην Ελλάδα από το Bloomberg

Δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βγάζει ότι κατά 62% είναι «πολύ πιθανή» η χρεοκοπία της χώρας μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ μόλις το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί «καθόλου πιθανή» την κατάρρευση της Ελλάδας. Το Bloomberg πάντως επισημαίνει πως το 31% το οποίο χαρακτηρίζει «απίθανη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι το πιο μεγάλο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει η χώρα από το 2010 όπου γίνονται οι έρευνες του πρακτορείου.

Η Διεθνής Δημοσκόπηση του Bloomberg, βασίζεται σε ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 900 εγγεγραμμένων αναγνωστών του πρακτορείου, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία ανάμεσα από τους 300.000 συνδρομητές του, με πιθανότητα στατιστικού λάθους 3.3%. Στη δημοσκόπηση, η Κύπρος ακολουθεί κατά πόδας με το 55% να χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή» την χρεοκοπία της και μόλις το 29% να την χαρακτηρίζει «απίθανη». Τρίτη είναι η Πορτογαλία με ποσοστό 33%, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία, συγκεντρώνουν αρκετά χαμηλά ποσοστά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης.

Το ερώτημα για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι αν υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να επιστρέψουν κεφάλαια, να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξει προοπτική. Με το πρωτογενές πλεόνασμα, αν υπάρχει, αυτά δεν διασφαλίζονται, ούτε κάν η έξοδος της χώρας στις αγορές, οι οποίες δανείζουν, όπως επισημαίναμε, την Τουρκία με 10%!…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων