Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Τρέμουν τον έλεγχο της τρόικας

Τρέμουν στην κυβέρνηση την επόμενη επίσκεψη της τρόικας καθώς ήδη τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια αρχίζουν να καταφθάνουν και τα υπουργεία δεν δίνουν σαφή μηνύματα ότι έχουν κλείσει όλες τις εκκρεμότητες.

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που εκπέμπει συνειδητά το Μαξίμου και εν μέρει η Χαριλάου Τρικούπη στα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο προβληματισμός είναι δεδομένος.

Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις όμως αυτές δεν είναι και σε τόσο καλό δρόμο. Η αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ για παράδειγμα είναι ένα μείον έναντι της τρόικας. Εάν δεν πωληθεί η ΔΕΠΑ δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία πώλησης ούτε τα ΕΛΠΕ. Επιπλέον οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΑΘ και λιμανιών συναντούν αντιδράσεις από βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για το ΤΧΣ, είναι η προετοιμασία πώλησης ποσοστού μετοχών της Εurobank μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, θέμα για το οποίο επίσης πιέζει η τρόικα.

Τέλος ως προς το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο διατυμπανίζει διαρκώς η κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν επιφυλακτικοί. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο», ότι υπάρχει επισφάλεια και ρίσκο σε μια τέτοια πρόβλεψη και αρκέστηκε να πει  ότι «είναι πάρα πολύ πιθανό έστω και οριακά, να βρεθούμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα”, εξηγώντας ότι όλα θα κριθούν από πολλές παραμέτρους, όπως το αν οι πολίτες θα καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αν τα ασφαλιστικά ταμεία χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα κ.ο.κ.

Με όλα αυτά, είναι λογικό να έχουν χάσει τον ύπνο τους στην κυβέρνηση…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων