Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Twitter: Διέρρευσαν τμήματα του πηγαίου κώδικα – Στα δικαστήρια ο Έλον Μασκ

Διέρρευσαν στο διαδίκτυο τμήματα του πηγαίου κώδικα της δημοφιλούς πλατφόρμας Twitter και η διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ ξεκινά νομικές ενέργειες.

Ο επιχειρηματίας σκοπεύει μέσω της δικαστικής οδού σκοπεύει να εντοπίσει τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τον λογαριασμό ο οποίος δημοσίευσε τις πληροφορίες στο Github, μια πλατφόρμα ανταλλαγής κώδικα για την ανάπτυξη λογισμικού που ανήκει στη Microsoft.

Πιο συγκεκριμένα, το Twitter ζήτησε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ να διατάξει το Github να παραδώσει «όλες τις πληροφορίες αναγνώρισης που σχετίζονται με τον χρήστη με το όνομα «FreeSpeechEnthusiast».

Η πλατφόρμα ζητά από το GitHub τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τους αριθμούς τηλεφώνου, τα email, τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διευθύνσεις IP των εμπλεκομένων στη διαρροή.

Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τη διαρροή, σύμφωνα με τους New York Times.

Η απάντηση του Github

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι αναρτήθηκαν «διάφορα αποσπάσματα» του πηγαίου κώδικα του Twitter στο διαδίκτυο. Το Github δήλωσε ότι κατέβασε τον κώδικα την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος του Twitter.
Τι είναι ο πηγαίος κώδικας

Ο πηγαίος κώδικας μιας πλατφόρμας απαρτίζεται από όλα τα αρχεία κώδικα που χρειάζονται για να μετατραπεί ένα πρόγραμμα από αναγνώσιμη μορφή σε μια ή περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού, σε εκτελέσιμη μορφή. Είναι σχεδιασμένος ώστε να είναι αναγνώσιμος από τον άνθρωπο και μορφοποιημένος με τρόπο που να μπορούν να κατανοήσουν οι προγραμματιστές και άλλοι χρήστες.

Η αποκάλυψη των εσωτερικών λειτουργιών του Twitter μπορεί να καταστήσει την υπηρεσία πιο ευάλωτη σε απόπειρες πειρατείας.
Η ειρωνεία προς τον Έλον Μασκ

Το όνομα χρήστη που επέλεξε το άτομο το οποίο προχώρησε στη διαρροή φαίνεται ότι είχε ως στόχο να ειρωνευτεί τον Μασκ, ο οποίος υποστήριζε ότι προχώρησε σε εξαγορά του Twitter με στόχο να αποκαταστήσει την «ελευθερία του λόγου» στην πλατφόρμα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla είχε δηλώσει ότι σκόπευε να δημοσιοποιήσει μέρος του πηγαίου κώδικα, που αφορούσε τα προτεινόμενα tweets.

ΠΗΓΗ: lifo

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων