Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Ο Τζον Μάλκοβιτς έχει λίγα πράγματα να επισημάνει…

Συνέντευξη του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς στην ιστοσελίδα The Talks.

Κύριε Μάλκοβιτς, γιατί παρακολουθείτε ταινίες;

Προσωπικά δεν θα μπορούσα να κάνω και διαφορετικά. Θα παρακολουθήσω κάτι που θα με βάλει σε διαδικασία σκέψης, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν είναι πιο ευτυχισμένος από εμένα όταν βλέπω το Tropic Thunder ή το Something About Mary. Είμαι ο υστερικός που πρέπει σχεδόν να φύγει. Δεν μπορούσα να με νοιάζει λιγότερο τι είναι, είμαι πολύ εκλεκτικός για αυτό. Θέλω να πω, αν μου ζητήσετε να συγκρίνω το The Lives of Others με το Porky’s II, αυτό είναι λίγο έξω από την αμοιβή μου. Αλλά θα μου αρέσουν εξίσου εάν επιτύχουν αυτό που έθεσαν να κάνουν. Το ένα θέλει να κάνει τους ανθρώπους να γελούν και το άλλο να μας πει κάτι για το πώς πρέπει να ζούμε. Εάν το πετύχουν αυτό, είμαι πολύ χαρούμενος και αν αποτύχουν σε αυτό, φυσικά δεν είμαι πολύ χαρούμενος.

Έτσι κρίνεις ένα σενάριο ως ηθοποιός και ως παραγωγός;

Το να κρίνεις ως παραγωγός είναι διαφορετικό από το να κρίνεις ως ηθοποιός. Κάνω τη ζωή μου ως ηθοποιός, χάνω τη ζωή μου ως παραγωγός. (Γέλια)

Ωστόσο, συνεχίζετε να επιστρέφετε σε αυτό.

Μου αρέσει του παραγωγού γιατί κάνουμε καλά πράγματα και πιστεύω στους συνεργάτες μου. Εάν χάσετε χρήματα, είναι πολύ άσχημη εξέλιξη, όμως μην το κλαίτε γιατί είναι έτσι είναι η δουλειά. Μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για τους οποίους κάνω μια ταινία. Ο Αντωνιονί ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης που μου πρόσφερε μια ταινία στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε είχε περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο και κανείς δεν πίστευε ότι θα εργαζόταν ξανά, αλλά όταν η γυναίκα του με τηλεφώνησε και με ρώτησε αν θα το έκανα, είπα ναι χωρίς να διαβάσω το σενάριο. Διαφορετικά, δεν θα είχα συνεργαστεί με τον Antonioni. Δεν θα ήξερα τι γνώσεις μοίραζε. Δεν θα είχα συνεργαστεί με τον Mastroianni ή τον Wenders ή με οποιονδήποτε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάνουμε κάποια πράγματα. Μερικά από αυτά είναι καλά, μερικά από αυτά πιθανώς όχι ότι κάνουμε το κάνουμε επειδή νομίζουμε ότι θα μπορούσε να είναι καλό το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας.

Μιλώντας για τον Wim Wenders, μου είπε ότι ήταν εργασιομανής όλη του τη ζωή, αλλά πρόσφατα συνειδητοποίησε ότι έχασε μερικά σημαντικά πράγματα επειδή ήταν τόσο εργασιομανής. Θα λέγατε ότι έχετε κατορθώσει μια καλή ισορροπία;

Σίγουρα τίποτα από εμένα δεν έχει επιτύχει ποτέ οποιουδήποτε είδους τελειότητα, οπότε θα πω αμέσως όχι. Γενικά είμαι εντάξει, αλλά υπάρχει πάντα κάποια λύπη. Καταλαβαίνω τι λέει ο Wim και γνωρίζοντας τον μπορώ να πω τι εννοεί. Βγαίνει από μια συγκεκριμένη χώρα και πολιτισμό και μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μια συγκεκριμένη γενιά που σχεδόν έπρεπε να το κάνει έτσι, λόγω της ιστορίας της. Ήταν το συντριπτικό βάρος αυτού που ένιωθαν ότι ήταν η ιστορία τους και δεν το ένιωσα ποτέ. Νιώθω τυχερός που πάντα ήμουν ο τύπος του «πάρ’ το ή άφησέ το».
Θα λέγατε ότι έχετε ζήσει μια γοητευτική ζωή;

Το μεγαλύτερο μέρος της. Οι φίλοι μου, τα ενδιαφέροντά μου, οι περιέργειές μου, τα πράγματα που μου αρέσουν. Έχω μια μεγάλη ομάδα φίλων σε όλο τον κόσμο που μου αρέσουν και μένω σε επαφή μαζί τους εντάξει – ίσως όχι συνέχεια, αλλά αρκετά, πιθανώς. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που είχε μια πιο γοητευτική ζωή.

Πού βρίσκετε υλικό που σας ενδιαφέρει;

Υπάρχουν πολλές πηγές. Πριν από λίγες μέρες, πετούσα στη Βοστώνη και διάβασα ένα άρθρο σε ένα περιοδικό σχετικά με μια φιγούρα, δεν θα πω τι ακριβώς ήταν επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να κλέβουν πράγματα, αλλά ήταν τόσο ενδιαφέρον. Δεν ήταν καν ένα καλογραμμένο άρθρο, αλλά το θέμα ήταν τόσο ενδιαφέρον. Αν είχα την οργάνωση και τα χρήματα που απαιτούνται, θα μπορούσα να πω, “Πηγαίνετε να διαβάσετε το άρθρο, πάρτε αυτόν τον τύπο στο τηλέφωνο και ας ξεκινήσουμε στο σενάριο”, θα το ήθελα. Φυσικά έχω μεγάλη έμπνευση από τη λογοτεχνία, αλλά και από τη ζωή.

Θα λέγατε ότι είστε πιο ήσυχος τώρα από ό, τι όταν ήσασταν νεότερος;

Το κύριο πράγμα είναι ότι τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει. Όταν έχετε δύο χρονών ή πέντε ετών παιδιά αναρωτιέστε πάντα τι θα κάνουν. Πάντα αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο που θα έπρεπε να είχατε πει ή θα έπρεπε να έχετε κάνει. Όταν γίνουν έφηβοι ή ακόμα μεγαλύτεροι, συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσατε να κάνετε. (Γέλια)

Τι άλλο άλλαξε όταν είχατε παιδιά;

Νομίζω ότι όταν έχετε παιδιά αρχίζετε να σκέφτεστε τη θνησιμότητα. Απέκτησα παιδιά όταν ήμουν 36, έτσι ήταν η αρχή μου.

Συμβιβαστήκατε λοιπόν με τη θνησιμότητα; Σε καμία περίπτωση δεν είστε γέρος…

Νομίζω ότι όλοι είναι άνετοι όταν η θνησιμότητα παραμένει μια έννοια. Έχω ακούσει ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν – αλλά όχι εγώ! Έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Αλλά καταλαβαίνω ότι θα μπορούσε να είναι σήμερα, αύριο ή σε σαράντα χρόνια. Το σκέφτομαι; Ναι, νομίζω ότι είμαι αρκετά γαλήνιος και εντάξει με αυτό.

Σας βοηθάει αυτή η στάση να ζήσετε τη στιγμή;

Ναι, νομίζω ότι τα πήγα καλύτερα με αυτό σε σύγκριση με όταν ήμουν νεότερος. Αν και δεν ήμουν ποτέ κάποιος πολύ χαμένος στο παρελθόν ή προσκολλημένος στο μέλλον που δεν μπορούσα να ζήσω στο παρόν.

Αυτό ακούγεται αρκετά χαλαρό.

Νομίζω ότι είμαι αρκετά χαλαρός. Ποτέ δεν μέσα στα νεύρα, ας το παραδεχτούμε. Έπρεπε να με ξυπνήσουν πριν ανοίξει η αυλαία στο θέατρο γιατί κοιμόμουν κάτω από το τραπέζι του μακιγιάζ. Με κλωτσούσαν και έλεγαν, “Είσαι … ηλίθιος.” (Γέλια) Πριν από τους αγώνες ποδοσφαίρου, αντί να κάθομαι στην προετοιμασία και το κίνητρο, θα κοιμόμουν στο δωμάτιο με τα ανδρείκελα της προπόνησης και όταν ξυπνούσα ήμουν έτοιμος να πάω και να παίξω καλά.

Έχεις μετανιώσει ποτέ που ζεις τη ζωή σου έτσι;

Όταν ήμουν νεότερος νομίζω ότι είχα περισσότερες δεύτερες σκέψεις, κάτι που είναι κάτι διαφορετικό. Περισσότερη ενοχή, περισσότερη λύπη, περισσότερη ντροπή, οτιδήποτε. Αλλά νομίζω ότι καθώς μεγάλωσα, λυπάμαι όπως και οποιοσδήποτε άλλος. Θέλω να πω ότι δεν είμαι ο Édith Piaf. (Γέλια) Είμαι περισσότερο Σινάτρα με αυτόν τον τρόπο. Είχα μερικά, αλλά πολύ λίγα για να αναφέρω. Φυσικά τα έχω, αλλά δεν ζω στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο, επειδή δεν μπορείς να επιστρέψεις, δεν μπορείς να το αλλάξεις, δεν μπορείς να προκαλέσεις τον πόνο που προκάλεσες, ούτε την απογοήτευση που προκαλέσατε – ακόμη και στον εαυτό σας, πόνο στον εαυτό σας. Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να αλλάξει το παρελθόν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων