Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Βουλή: Ανεβαίνουν οι τόνοι στη συζήτηση για τις επαναπροωθήσεις μετά την ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη συζήτηση για τις επαναπροωθήσεις μετά την ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ingeborg Beugel, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Η αναφορά του Χρήστου Γιαννούλη πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία, προκάλεσε την αντίδραση της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη.

«Ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές του απόψεις», ανέφερε η κ. Βούλτεψη και άφησε υπαινιγμούς ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων στην ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου. «Μην γίνεται ήρωας ο κάθε δημοσιογράφος που ορμάει», είπε και σημείωσε πως η ερώτηση όπως διατυπώθηκε δεν ήταν συμβατή με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. «Ο δημοσιογράφος πρέπει να σέβεται το διακριτό της είδησης και του σχολίου», υποστήριξε η δημοσιογράφος στο επάγγελμα, Σοφία Βούλτεψη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές ερωτήσεις, αλλά καλές ή κακές απαντήσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό στην Ε.Ε, η οποία -όπως είπε- δεν κατάφερε μέχρι τώρα να μεταρρυθμίσει την κοινή πολιτική ασύλου. «Ανεξάρτητα από το ύφος της ερώτησης, η Ολλανδή δημοσιογράφος έθεσε ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και τη Διεθνή Αμνηστία», ανέφερε ο Χρήστος Γιαννούλης.

Τι συνέβη στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομόλογού του Μαρκ Ρούτε:

Ingeborg Beugel: Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;

Και για εσάς κ. Ρούτε, ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη. Πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να δεχτούν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο πρωθυπουργός αντιστέκεται σε αυτό. Επομένως, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συνεννόηση και έτσι, οι δήμοι της Ολλανδίας, οι οποίοι είναι τόσο έτοιμοι να πάρουν κάποιο βάρος από την Ελλάδα, να μπορέσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα; Γιατί η δική του κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό. Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα.

Μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο πνιγμού στα νότια της Κρήτης. Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, ναι, δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, και περιμένουμε από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας να έρθει για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς και να τους επιστρέψει στην Τουρκία.

Αντί λοιπόν να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση εδώ και καιρό συστηματικά, ωθώντας απελπισμένους ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα -γιατί θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι άνθρωποι που είναι σε τουρκικό έδαφος δεν διατρέχουν κίνδυνο, η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο- θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους και όχι σε εμάς.

Έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση. Έχουμε εξετάσει και έχουμε προσφέρει προστασία σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, που έλαβαν…

Επιτρέψτε μου. Έχετε επισκεφτεί τις νέες δομές στα νησιά μας; Έχετε πάει στη Σάμο;

Ingeborg Beugel: Ναι, ήμουν από τους πρώτους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι δεν έχετε πάει στη Σάμο. Σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλλετε. Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό;

Δίνω μια απάντηση. Μη με διακόπτετε. Όπως σας άκουσα κι εγώ προσεκτικά. Αν πάτε στη Σάμο, θα δείτε μια άψογη δομή, άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της ΕΕ με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν.

Αυτή είναι η πολιτική μας. Θα την υπερασπιστούμε και δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων