Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Βρετανία: Αίρει τους περιορισμούς στην Τουρκία για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού

Το Ηνωμένο Βασίλειο αίρει τους περιορισμούς στην Τουρκία για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, άρθηκαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές που εφάρμοζε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία σχετικά με τα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγγλία για διάφορες συναντήσεις με την BAE Systems και τη Rolls-Royce, μια από τις κορυφαίες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την απόφαση της Βρετανίας ως αποτέλεσμα του βέτο που άσκησε η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης επισημαίνεται ότι ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν σε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον Υφυπουργό του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Robert Rydberg, τον επικεφαλής σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Petri Hakkarainen, τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου της Γερμανίας Jens Plötner και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen Lovegrove είχε αναφερθεί στους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, ανέφερε ότι εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή. Τονίστηκε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG και μελών της FETO σε μέλη του ΝΑΤΟ και σε άλλες χώρες.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η προσδοκία της Τουρκίας σχετικά με την άρση των αθέμιτων περιορισμών στις εξαγωγές στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τη μη επιβολή κυρώσεων μεταξύ συμμάχων.

πηγή: ΕΡΤ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων