Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Βρέθηκε πτερόσαυρος με οδοντοστοιχία  400 δοντιών

Ασυνήθιστο νέο είδος πτερόσαυρου εντοπίστηκε πρόσφατα, το οποίο είχε πάνω από 400 δόντια που έμοιαζαν με τα δόντια μιας χτένας για κόνιδες.
Το απολίθωμα βρέθηκε σε γερμανικό λατομείο και έχει περιγραφεί από παλαιοντολόγους από την Αγγλία, τη Γερμανία και το Μεξικό.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάρτιλ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, από τη Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, είπε: «Ο σχεδόν πλήρης σκελετός βρέθηκε σε έναν ασβεστόλιθο με πολύ λεπτά στρώματα που διατηρεί όμορφα απολιθώματα.
Οι σιαγόνες αυτού του πτερόσαυρου είναι πραγματικά μακριές και επενδεδυμένες με μικρά λεπτά, γαντζωμένα δόντια, με μικροσκοπικά κενά μεταξύ τους σαν χτένα για κόνιδες.

Η μακριά σιαγόνα είναι κυρτή και στο τέλος πλαταίνει σαν κουταλιά. Δεν υπάρχουν δόντια στην είσοδο του στόματός του, αλλά υπάρχουν δόντια σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος των δύο σιαγόνων μέχρι το πίσω μέρος του ράμφους του.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μερικά από τα δόντια έχουν ένα γάντζο στο άκρο, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ σε πτερόσαυρο. Αυτά τα μικρά άγκιστρα θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να πιάσουν τις μικροσκοπικές γαρίδες με τις οποίες πιθανότατα τρέφονταν ο πτερόσαυρος.

Τα δόντια του νέου πτερόσαυρου υποδηλώνουν έναν εξαιρετικό μηχανισμό τροφοδοσίας ενώ περνούσε μέσα στο νερό. Θα χρησιμοποιούσε το ράμφος του σε σχήμα κουταλιού για να διοχετεύσει το νερό και μετά τα δόντια του για να αποσπάσει το υπερβολικό υγρό, αφήνοντας το θήραμα παγιδευμένο στο στόμα του.

Ο πτερόσαυρος ανήκει σε μια οικογένεια πτερόσαυρων που ονομάζονται Ctenochasmatidae, οι οποίοι είναι γνωστοί από τον ασβεστόλιθο στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου βρέθηκε και αυτός.

Το δείγμα εκτίθεται επί του παρόντος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μπάμπεργκ..Υπάρχει ένας άλλος πτερόσαυρος με περισσότερα δόντια – ο Pterodaustro από την Αργεντινή – αλλά έχει σκληρά δόντια στην άνω γνάθο και ακόμη μακρύτερα δόντια στην κάτω γνάθο σιαγόνα, έτσι αυτό το νέο δείγμα είναι πολύ διαφορετικό από άλλα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων