Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

WSJ: Τα εργασιακά το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ

Τα εργασιακά αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, για την δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», την στιγμή που στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά αποφασίστηκε να συνεχίσουν τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις εκπεφρασμένες θεσπιστούν σέβονται αφορά την αγορά εργασίας και απορρίπτει κάθε αντιστροφή παλαιότερων μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας σαφές ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων του αποτελεί προϋπόθεση για να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση των συνδικάτων στην διαπραγμάτευση συμβάσεων. Η Αθήνα επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αν και δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα καλύπτεται, λόγω της ένταξής της σε Μνημόνιο. Συμφωνία στα εργασιακά, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, θα «ξεκλειδώσει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα επιτρέψει και συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που επίσης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ναι μεν, αλλά …, από το ΔΝΤ.

HTML tutorial

Παρά την πρόοδο κατά την τελευταία συνάντηση των θεσμών στην Αθήνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά ζητήματα. Όπως αναφέρει το Ταμείο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες. Τέλος, προσθέτει ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων