Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Χωρίς… αβοκάντο και τεκίλα οι ΗΠΑ αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με Μεξικό

Από το αβοκάντο στο τοστ μέχρι το λάιμ και την τεκίλα στις μαργαρίτες, οι ΗΠΑ βασίζονται στις εισαγωγές σε φρούτα, λαχανικά και αλκοόλ από το Μεξικό για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών τους. Σχεδόν τα μισά από τα εισαγόμενα λαχανικά και το 40% των εισαγόμενων φρούτων των ΗΠΑ προέρχονται από το Μεξικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο σε τρεις εβδομάδες αν κλείσουν τα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε ο Στηβ Μπαρνάρντ, πρόεδρος της Mission Produce, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλιέργειας και διανομής αβοκάντο στον κόσμο.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν πραγματικά ό,τι χειρότερο γιατί σχεδόν το 100% των αβοκάντο που καταναλώνονται στις ΗΠΑ έχουν παραχθεί στο Μεξικό. Η Καλιφόρνια μόλις ξεκίνησε και έχει μια πολύ μικρή παραγωγή, η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι τουλάχιστον για ακόμα ένα μήνα».

O Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να κλείσει τα σύνορα αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

HTML tutorial

Όμως, ένα ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων θα τερματίσει και εκατομμύρια νόμιμες διελεύσεις, ενώ θα σταματήσουν εμπορικές συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο οι εισαγωγές τροφίμων έχουν έναν ετήσιο τζίρο 137 δισ. δολαρίων. Βέβαια θα ήταν και η αύξηση των τιμών σε πολλά αγαθά.

Καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι Αμερικάνοι καταναλωτές έχουν απαίτηση για μεγαλύτερη ποικιλία και για φρέσκα τρόφιμα οι εισαγωγές τροφίμων από το Μεξικό έχουν αυξηθεί ραγδαία, συγκεκριμένη σήμερα είναι τριπλάσιες σε σχέση με το 1999.

Εκτός από τα αβοκάντο, οι ΗΠΑ βασίζονται στο Μεξικό για την πλειονότητα των εισαγωγών τους σε ντομάτες, αγγούρια, βατόμουρα και μαύρα μούρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων