Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Άρχισε η αμερικανική αντεπίθεση

Αν η κόκκινη γραμμή που τράβηξε η Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος αποτελεί μια αμερικανική κίνηση στη σκακιέρα όπου παίζεται η γερμανοποίηση της ευρωζώνης, πρέπει να επισημάνουμε άλλες δύο κινήσεις εξ ίσου σημαντικές.

Η πρώτη αφορά την έκθεση της Citi που δημοσιοποιήθηκε χθες, στην οποία διατηρεί στο 60% την πιθανότητα μιας Grexit για τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Η Citi θεωρεί ότι η επιμήκυνση χωρίς προσδιορισμό για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 32,6 δις ευρώ, δεν υπάρχει επιμήκυνση για τις αγορές.

Και έρχεται καπάκι η Moody’s και λέει πως οι αναδιαρθρώσεις χρέους κρατών δεν είναι πάντα πετυχημένες!… δηλαδή, μπορεί να σου δώσουν μια πρόσκαιρη ελάφρυνση, αλλά δεν σου λύνουν το πρόβλημα. Και επισημαίνει η Moody’s ότι το ελληνικό χρέος ανερχόταν στο 171% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, ενώ μετά το PSI θα κλείσει το 2012 στο 179%.

Πρόκειται για κινήσεις – δέκα μέρες μετά την επανεκλογή του Ομπάμα- που υπερβαίνουν το ελληνικό πρόβλημα και ανάγονται σε πολύ μεγάλα γεωπολιτικά παίγνια…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων