Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ένα στα τέσσερα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι λαθραίο, προειδοποιεί το ΚΕΠΕ

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, μια βραδυφλεγής βόμβα τόσο για την οικονομία – καθώς οι απώλειες από τη φορολογία είναι τεράστιες – όσο και για τη δημόσια υγεία καθώς τα λαθραία καπνικά προϊόντα είναι εξαιρετικά αμφίβολης ποιότητας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα εκτιμάται για το 2013 στο 23%, δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα τσιγάρα που κυκλοφορούν είναι παράνομα και ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΕ κατανοώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, διεξήγαγε έρευνα με σκοπό να προσδιορίσει την έκταση του προβλήματος, να εντοπίσει τις επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και στην εγχώρια οικονομία, και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής του.

Για τον σκοπό αυτό, το ΚΕΠΕ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών επανεκτίμησε την έκταση του λαθρεμπορίου σε 10,8% το 2010, 14,9% το 2011 και 17,2% το 2012.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για το 2013, όπως ανακοινώθηκε σε προηγούμενο δελτίο Τύπου, το λαθρεμπόριο τσιγάρων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 23%. Αναφορικά με τους φόρους στα καπνικά προϊόντα, η Ελλάδα το 2013 ήταν μεταξύ των ΕΕ-28 χωρών με τον υψηλότερο πάγιο φόρο και το χαμηλότερο αναλογικό, αναφέρει το ΚΕΠΕ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων