Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

«Έξυπνοι μετρητές» κατά των αγροτικών αντιδράσεων

Τους «έξυπνους μετρητές» θα επιχειρήσει να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει τις αντιδράσεις των αγροτών στις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των τιμολογίων της ΔΕΗ, που απαιτεί εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων. Και τα τιμολόγια που θα επηρεαστούν δεν είναι άλλα από τα αγροτικά και ορισμένα οικιακά που για κοινωνικούς λόγους κρατιούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην Τρόικα να εξορθολογίσει πλήρως τα επιδοτούμενα τιμολόγια (χαμηλή τάση μέχρι 800 κιλοβατώρες και αγροτικά), μέχρι και το τέλος του 2015 και για να γίνει «αναίμακτα» η μετάβαση, επιστρατεύει τη λύση των «έξυπνων μετρητών». Η εγκατάσταση τους θα ξεκινήσει από τις αγροτικές παροχές, αφού όμως προηγηθεί το καλοκαίρι από τη ΔΕΗ απογραφή των αγροτικών καταναλώσεων και δημιουργηθεί το σχετικό Μητρώο.

Σήμερα οι αγροτικές παροχές υπολογίζονται σε 207.000 και αφορούν θερμοκήπια, γεωτρήσεις, κτηνοτρόφους, αλλά και οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Ήδη 500 αγρότες της μέσης τάσης έχουν τοποθετήσει τηλεμετρούμενο μετρητή και έτσι έχουν πρόσβαση στο χαμηλότερο νυχτερινό τιμολόγιο. Το ίδιο έχει γίνει και για 18.000 αγρότες που καταναλώνουν ρεύμα χαμηλής τάσης, αλλά είναι μεγάλης ισχύος. Στόχος είναι οι αγρότες μέσω των «έξυπνων μετρητών» να μπορούν να έχουν από το 2015 φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων