Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Έρευνα αποδεικνύει γιατί είναι επικίνδυνο να πιάνουμε με γυμνά χέρια τις αποδείξεις

Επικίνδυνη χημική ουσία η οποία προκαλεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου νοσοκομείου παίδων του Σινσινάτι στις αποδείξεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, πραγματοποίησαν μία σειρά από πειράματα με τη συμμετοχή 24 εθελοντών. Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA, οι αποδείξεις πληρωμής περιέχουν μία επικίνδυνη χημική ουσία, τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), η οποία απορροφάται μέσω του δέρματος, όταν τις αγγίζουμε με τα χέρια μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, όσοι εθελοντές έπιασαν αποδείξεις σε θερμικό χαρτί με γυμνά χέρια επί δύο ώρες, εμφάνισαν αύξηση των επιπέδων της ΒΡΑ στα ούρα τους. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο σε όσους άγγιζαν τις αποδείξεις με γάντια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η συχνή έκθεση στη ΒΡΑ έχει σχετιστεί από προηγούμενες έρευνες με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως διαταραχές στην ορμονική και αναπαραγωγική λειτουργία των ενηλίκων (ποιότητα σπερματοζωαρίων) και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών, αφότου κανείς τελειώσει με την ενασχόληση με τις αποδείξεις και ιδιαίτερα όσων το επάγγελμα το απαιτεί (ταμίες, λογιστές).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων