Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Έρευνα: Ποιοι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να αλλάξουν καριέρα

Εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται στους παρακάτω τομείς αναμένεται να οδηγηθούν σε αλλαγή καριέρας…

Είναι γεγονός πως η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε στις δραματικές αλλαγές εργασιακού του τοπίου. Γεγονός το οποίο εκτιμάται πως θα συνεχίσει να το κάνει στο απώτερο μέλλον. Σύμφωνα με έρευνα του Oxford Martin School, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις μηχανές ή τους υπολογιστές μέσα στις επόμενες μία με δύο δεκαετίες.

Εύλογη είναι λοιπόν η απορία για το ποια επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν σε δέκα χρόνια από σήμερα. Ιδού πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ταχυδρόμοι – Εργαζόμενοι σε ταχυδρομεία. Με την εισχώρηση των νέων τεχνολογιών, το μέλλον του κλάδου είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Όπως προβλέπει η έρευνα του Oxford Martin School, υπάρχει 90% πιθανότητα οι ταχυδρομικές υπηρεσίες να εκτελούνται εξ ολοκλήρου από μηχανές σε δέκα με είκοσι χρόνια από σήμερα.

Οδηγοί ταξί, λεωφορείων και χειριστές βιομηχανικών μηχανημάτων. Με την Google να μας έχει ήδη προετοιμάσει για την επόμενη μέρα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς, δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα όπου οι επαγγελματίες του χώρου θα πάψουν πλέον να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στα ταξί αγγίζει το 90%, ενώ ο κλάδος των χειριστών μηχανημάτων πολύ δύσκολα θα γλιτώσει από την επέλαση των μηχανών (πιθανότητα 99%).

Ταμίες. Η αυτόματη εξυπηρέτηση είτε online είτε μέσα αυτοματοποιημένων συναλλαγών εισχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Αυτό δεν θα αφήσει ήσυχους ούτε τους ταμίες, οι οποίοι έχουν πιθανότητα 97% να δουν τον κλάδο τους να εξαφανίζεται σε δέκα χρόνια.

Φύλακες. Με την παρουσία στρατιωτικών ρομπότ και drones ακόμη και στα πεδία των μαχών, η πιθανότητα να δούμε μεταλλικούς φύλακες να φρουρούν συγκεκριμένες τοποθεσίες είναι πιο κοντά από ποτέ. Το Oxford Martin School υπολογίζει ότι η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια αγγίζει το 84%.

Εισαγωγή δεδομένων. Όπως προβλέπει η έρευνα του πανεπιστημίου, όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά καιρός είναι να αναζητήσουν άμεσα κάποια άλλη θέση μιας και η πιθανότητα η εισαγωγή δεδομένων σε δέκα χρόνια να εκτελείται αποκλειστικά από υπολογιστές αγγίζει το 99%!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων