Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Έρχεται και υποθαλάσσιο Wi-Fi

Σε λίγο και υποθαλάσσιο δίκτυο wi-fi! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν δοκιμές σε λίμνη, προκειμένου να παρέχεται πρόσβαση στο internet και υποθαλάσσια.

Στόχος της νέας τεχνολογίας είναι να εντοπίζονται εγκαίρως τα τσουνάμι και να υπάρχει καλύτερη προειδοποίηση. Παράλληλα, θα καταστεί ευκολότερη η υποθαλάσσια επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε αντίθεση με το κανονικό wi-fi, όπου χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα, το υποθαλάσσιο δίκτυο θα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα.

Τα ραδιοκύματα είναι σε θέση να διεισδύσουν το νερό, αλλά με αυστηρά περιορισμένο εύρος και σταθερότητα. Τα ηχητικά κύματα παρέχουν μια καλύτερη επιλογή – όπως αποδεικνύεται από πολλά υδρόβια είδη, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Η ασύρματη υποθαλάσσια επικοινωνία υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι υπάρχουν ξεχωριστά συστήματα που χρησιμοποιούνται από διάφορους οργανισμούς για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο.

«Ένα υποθαλάσσιο ασύρματο δίκτυο μας δίνει μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να συλλέγουμε και να αναλύουμε στοιχεία από ωκεανούς σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

«Η πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση όλων των χρηστών έξυπνων κινητών ή υπολογιστών, ιδίως σε περίπτωση τσουνάμι ή άλλης φυσικής καταστροφής, μπορεί να σώσει ζωές», συμπληρώνει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων