Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Έρχεται το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

Έτοιμο προς προώθηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νομοσχέδιο για την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του νέου έτους χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα η ακριβής έδρα του.

Το πιο πιθανό σενάριο υπονοούσε πως θα χρησιμοποιηθούν, για αρχή τουλάχιστον, οι υποδομές του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ ένα δεύτερο σενάριο αναφέρει πως το χρηματιστήριο που θα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τα γεωργικά προϊόντα θα στεγάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο χρηματιστήριο της κατηγορίας αυτής θα διαπραγματεύεται την αγοραπωλησία του ελαιόλαδου, ενώ επόμενος στόχος είναι να εισαχθούν στον χώρο και ενεργειακά προϊόντα.

HTML tutorial

Το θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίζει την λειτουργία του χρηματιστηρίου θα είναι αντίστοιχο των ξένων παρόμοιων χρηματιστηρίων, τα οποία διαπραγματεύονται παρεμφερή προϊόντα, ενώ το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι πανομοιότυπο με το αντίστοιχο μοντέλο του χρηματιστηρίου Αθηνών που διαπραγματεύεται κεφάλαια και μετοχές.

Αντικείμενο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων είναι εμπορεύματα τα οποία δεν εμπίπτουν στην έννοια των χρηματοπιστωτικών μέσων, ενώ ως εμπορεύματα θεωρούνται αγαθά τα οποία είναι δυνατό και εύκολο να ανταλλαχθούν μεταξύ τους. Κάθε χρηματιστήριο εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, είναι σε θέση να διαχειρίζεται μια ή περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές εμπορευμάτων.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων