Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος

Οι έξυπνοι μετρητές και τα πολυζωνικά τιμολόγια, είναι τα εργαλεία με τα οποία θα διαμορφώνουν την πολιτική τους στο μέλλον οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αναβάθμιση του δικτύου διανομής και η μετατροπή του σε ένα «ευφυές» σύστημα που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους, και τους προμηθευτές να διαμορφώνουν τιμολογιακή πολιτική, υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει επενδύσεις της τάξεως των 4 δις ευρώ με ορίζοντα το 2025.

Για την χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών είναι βέβαιο ότι θα αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό άλλωστε, προτείνει και η μελέτη για το λεγόμενο roll out, δηλαδή την αντικατάσταση των ρολογιών της ΔΕΗ που γνωρίζουμε όλοι, με τους «έξυπνους μετρητές».

Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δηλαδή η κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που έχει την ευθύνη της λειτουργίας αλλά και της αναβάθμισης του δικτύου, εντός του Ιουνίου θα «βγάλει στον αέρα» το διαγωνισμό για ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης 160.000 έξυπνων μετρητών στις περιοχές Ξάνθης, Λέσβου, Λήμνου, Αγ. Ευστρατίου και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται σε 40-45 εκατ. ευρώ και σε αυτό θα στηριχτεί στη συνέχεια, το μοντέλο αντικατάστασης περίπου 5,6 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ.

Οι «έξυπνοι» μετρητές θα καταργήσουν την επιτόπου καταμέτρηση, θα παρέχει τη δυνατότητα online καταμέτρησης σε ωριαία βάση, θα βάλουν τέλος στις «ρευματοκλοπές» και κυρίως θα δώσουν τη δυνατότητα εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων.

Όπως φαίνεται έρχεται η εποχή που θα θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων από το έξυπνο κινητό ακόμη και αν είμαστε εκτός σπιτιού. Κι όλα αυτά για να πετύχουμε φθηνότερο ρεύμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων