Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Έρωτας στα χρόνια του πολέμου

Ο Τζαμάλ και η Αμίρα ήταν συνάδελφοι σε μια τράπεζα στη Δαμασκό. Δυο νέα παιδιά, με όνειρο να ζήσουν μαζί για πάντα, που όμως ο πόλεμος διέλυσε πολύ γρήγορα.

Ο Τζαμάλ είχε την ατυχία να πέσει θύμα απαγωγής, ένα πρωινό καθώς πήγαινε στη δουλειά του. Και την “τύχη” το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τον απαγωγέα του να ανατραπεί, κι έτσι να βρεθεί στο νοσοκομείο, με προσωρινή απώλεια μνήμης. Προς το παρόν είχε σωθεί αλλά φοβόταν ότι οι απαγωγείς δεν είχαν τελειώσει μαζί του – στην εμπόλεμη Συρία οι απαγωγές είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Δεν ήθελα να φύγω, πραγματικά δεν ήθελα. Όλη μου η ζωή ήταν στη Δαμασκό: το σπίτι μου, η δουλειά μου, οι γονείς μου, οι αδερφές μου, η γυναίκα της ζωής μου…», θυμάται ο Τζαμάλ. «Όμως ήξερα ότι δεν είχα άλλη επιλογή».

Φυσικά, δεν επρόκειτο να πάει πουθενά χωρίς την αγαπημένη του Αμίρα. Έτσι, οι δυο τους, παίρνοντας μαζί τους όσα χρήματα μπορούσαν, κατευθύνθηκαν αρχικά στο Λίβανο και στη συνέχεια στην Αίγυπτο. Εκεί, παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του 2013 και προσπάθησαν να κάνουν μια νέα αρχή, να βρουν σπίτι και δουλειά, όμως η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Πήραν, λοιπόν, τη μεγάλη απόφαση να κατευθυνθούν προς Ευρώπη, μέσω Τουρκίας – πάντα με τη βοήθεια διακινητών.

Η πρώτη τους προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου, ήταν τον Νοέμβριο του 2013. Σύμφωνα όμως με τον Τζαμάλ, οι αρχές τούς γύρισαν πίσω στην Τουρκία. Ένα μήνα αργότερα, προσπάθησαν ξανά – και πάλι αποτυχία. Εκείνη τη φορά μάλιστα, η Αμίρα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, σκοντάφτοντας σε μια πέτρα. Την τρίτη φορά, λίγες μέρες αργότερα, ο Τζαμάλ προσπάθησε μόνος του. Η Αμίρα δεν μπορούσε να ακολουθήσει, καθώς το πόδι της ήταν ακόμα σε άσχημη κατάσταση. Δεν τα κατάφερε ούτε τότε. Απελπισία. Μονάχα την τέταρτη φορά, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, ο Τζαμάλ, μαζί με άλλους 14 Σύρους, πέρασαν τον Έβρο, και συνελήφθησαν από τις αρχές. Έπειτα από λίγες μέρες, αφέθηκαν ελεύθεροι, με ένα χαρτί εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα.

Σήμερα, ο Τζαμάλ βρίσκεται σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Έπειτα από ένα εφιαλτικό ταξίδι πέντε ημερών στην κρύπτη ενός φορτηγού – χωρίς αέρα ή φαγητό, μόνο με νερό και λίγο χυμό – έφτασε στη χώρα όπου πίστευε ότι θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα κοντά του την Αμίρα, η οποία εν τω μεταξύ γύρισε στη Συρία. «Περιμένω να εξεταστεί το αίτημά μου για άσυλο», λέει ο Τζαμάλ, «αλλά κάθε μέρα, κάθε λεπτό που περνάει, πεθαίνω από την αγωνία μου για την Αμίρα. Η κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει. Αν πάθει κάτι, δεν ξέρω τι θα κάνω».

Τομέας Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα
Τηλ. 210 6756801, Fax. 210 6756800
www.unhcr.gr
www.1againstracism.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων