Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Έτοιμα τα «φιλέτα» πάνω στο κύμα

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση του τελικού κειμένου για τους αιγιαλούς που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο δεν θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές που ανατρέπουν την ουσία του νομοσχεδίου που δεν είναι άλλη από την παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων σε παραλίες που θα αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές.

Στο τελικό κείμενο θα υπάρχουν όπως φαίνεται άλλες διατυπώσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό των επιχωματώσεων. Η επίμαχη λέξη αφαιρείται και αντικαθίσταται από «παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της πρότερης κατάστασης του αιγιαλού». Διατύπωση που ερμηνεύεται ως «παραθυράκι» για την διενέργεια επιχωματώσεων.

HTML tutorial

Ακόμη, παραμένει η ρύθμιση για τις νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών στις παραλίες καθώς τίθεται πλέον ως χρονικό όριο η 28η Ιουλίου 2011. Ημερομηνία-ορόσημο για τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ περί νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων.

Στο τελικό κείμενο επανέρχεται η πρόβλεψη για παραχώρηση το ανώτερο 500 τ.μ. αιγιαλού αλλά μειώνεται η απόσταση μεταξύ των παραχωρήσεων από τα 100 μέτρα στα 70 μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως παραμένει η βασική φιλοσοφία της διευκόλυνσης ιδιωτικών επενδύσεων, του περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών, της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και των μόνιμων κατασκευών σε παραλίες.

Την ίδια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να προωθήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση παραλιακών ακινήτων. Στη λίστα περιλαμβάνονται πάνω από 100 παραλίες σε όλη την Ελλάδα με αιχμή την Χαλκιδική όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ρώσους. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν τουλάχιστον 25 παραλίες που είναι, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, προστατευόμενες περιοχές στις οποίες κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η οποιαδήποτε παρέμβαση αφού αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα και παρθένες περιοχές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων