Γράφει ο Γιωργος Φλωράς
Έχουμε τραπεζικό καρτέλ; Όλα τα δεδομένα οδηγούν στην σκέψη ότι οι τέσσερις τράπεζες που έχουν μείνει ακολουθούν παρόμοια εμπορική πολιτική, χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμία διαφοροποίηση. Κλειστές κάνουλες για δάνεια, παρόμοιοι αυστηροί όροι στα υφιστάμενα δάνεια, παρόμοιες πολιτικές στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, ελάχιστες προσπάθειες να πάρουν πελάτες από τις άλλες τράπεζες.
Κάποιος θα πει «μα αφού βρισκόμαστε σε ειδικό καθεστώς λόγω της ανακεφαλαιοποίησης». Δεν κατάλαβα, καταργήθηκε ο ανταγωνισμός με τα μέτρα της ανακεφαλαιοποίησης; Αν ναι τότε γιατί έχουμε 4 τράπεζες, να συγχωνευθούν σε 1 τράπεζα για να έχουμε μοναδικό τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως. ΦΥΣΙΚΑ και δεν καταργήθηκε ο ανταγωνισμός εξαιτίας των θεμάτων της ανακεφαλαιοποίησης. Η ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες καταργήθηκε επειδή οι ίδιοι οι τραπεζίτες το αποφάσισαν και η Κυβέρνηση το ανέχεται.
Όχι μόνο έπαψαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά ουσιαστικά, με την ανοχή της Κυβέρνησης, έχουν αναλάβει τον ρόλο του υπ. Ανάπτυξης. Αποφασίζουν ποιους κλάδους θα ενισχύσουν (δια της ανακεφαλαιοποίησης των δανείων ή με άλλες μεθόδους, σίγουρα όμως όχι με ρευστότητα νέων δανείων), ποιες εταιρείες θα αφήσουν ζωντανές ενώ δεν τηρούν τα εχέγγυα κλπ.
Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ΕΕΤ στο συντονισμό της πολιτικής των τραπεζών. Σε μια ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπεται σε έναν συνδικαλιστικό φορέα να συντονίζει την συμπεριφορά των μελών του, να κάνει διαπραγματεύσεις για λογαριασμό τους, να μιλάει ο υπεύθυνος του φορέα με όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και να μεταφέρει σε τρίτους κοινή πολιτική εκ μέρους των τραπεζών. Μια τέτοια συμπεριφορά ελέγχεται διότι ενδεχομένως να αποτελεί πρακτική καρτέλ και απαγορεύεται από την νομοθεσία.
Και όμως στην Ελλάδα, στο Βασίλειο των καρτέλ επιτρέπεται.
Πριν λίγους μήνες βρέθηκα σε τηλεοπτικό πάνελ με τον πρώην Συνήγορο του Καταναλωτή κ. Ζερβέα. Σε ένα θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις τράπεζες ο κ. Ζερβέας είπε: «μου απάντησαν από τις τράπεζες ότι δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών». Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Ζερβέα, οι τράπεζες συντονίζουν τις πράξεις τους μέσω της ΕΕΤ ακόμα και για απλά θέματα.
Διαβάζουμε άλλο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ 9/11/2013: «Υπουργική σύσκεψη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων επιδοτούμενου επιτοκίου τα οποία είχαν χορηγηθεί από τον ΟΕΚ ….Η ρύθμιση αναμένεται να νομοθετηθεί εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγεται, υπό την εποπτεία των υπ. Εργασίας και Ανάπτυξης, ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΑΕΔ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.» Και στις 10/11/2013 ανακοινώνεται η συμφωνία του Υπουργείου με τις τράπεζες, δια της ΕΕΤ!!
Φυσικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί αφού πρόσφατα συνέλαβε το τεράστιο καρτέλ των οδοντοτεχνιτών της Κρήτης!!!
Η πρόταση μου είναι η άμεση, υποχρεωτική διάσπαση των 4 τραπεζών σε 10 τουλάχιστον τράπεζες, με πώληση μέρους του δικτύου τους καθώς και του ενεργητικού τους. Και φυσικά η άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απαγόρευση παρεμβάσεων της ΕΕΤ στα θέματα λειτουργίας των τραπεζών.