Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

#αβ: Το νέο hashtag των “φίλων” του Παπανδρέου

«Από την αρχή. Όχι από το μηδέν». Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα που επιχειρεί να δώσει μια πρωτοβουλία πρώην μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και απλών πολιτών, φίλα προσκείμενων στον Γιώργο Παπανδρέου, με το όνομα «ΑλφαΒητα» στην ιστοσελίδα alphabeta.gr που ξεκίνησε την πορεία της σήμερα τα ξημερώματα.

«Γιατί στις δημοκρατικές κοινωνίες σωτήρες δεν υπάρχουν. Τις λύσεις τις δίνουν οι πολίτες και είναι πολιτικές. Γιατί η πολιτική που παράγει λύσεις δεν πέφτει με αλεξίπτωτα. Έχει και παρελθόν και μέλλον. Έχει ρίζες στην κοινωνία, στην οποία λογοδοτεί και από την οποία ανατροφοδοτείται. Έχει αξίες, ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό, έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σαφείς διαφανείς διαδικασίες και συγκεκριμένους θεσμικούς φορείς» είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο της πρωτοβουλίας που δίνει μια γεύση για τις προθέσεις τις συγκεκριμένης ομάδας πολιτών.

Ποιοι απαρτίζουν αυτή την ομάδα; Σύμφωνα με το koolnews, πολίτες, οι οποίοι παλαιότερα είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε άμεσα είτε απλά ως υποστηρικτές. Στην ομάδα βρίσκονται ακόμα και πρώην συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού. Βρίσκονται όμως και απλοί πολίτες, οι οποίοι δεν εκφράζονται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ιδρυτικά μέλη είναι οι εξής 27 υπογράφοντες:

Στέφανος Αναστασιάδης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική
Αντώνης Αντονόζας, Υπεύθυνος παραγωγής στη Techni SA, Αττική
Γωγώ Αποστολίδου, Λογίστρια, Λάρισα
Κωνσταντίνα Γαβαθά, Δικηγόρος, Αττική
Καίτη Γερονικολού – Παναγιωτάρα, Ιδιωτική Υπάλληλος, Αττική
Τάνια Γραμματικού, Πολιτικός Μηχανικός, Φλώρινα
Βασίλης Εμμανουηλίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Θεσσαλονίκη
Ελένη Ζωντήρου, Δικηγόρος, Αττική
Θόδωρος Καραγιάννης, Δικαστικός Υπάλληλος, Μελισσοκόμος Ρόδος
Αναστασία Καψάλη, Φιλόλογος-Στέλεχος Επικοινωνίας, Αττική
Νικολας Λιόλιος, Οικονομολόγος, Αττική
Λόλας Χρήστος, Μηχανικός Υπολογιστών, Αττική
Νικόλας Μανδρόχαλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γερμανία
Άγγελος Μανουσαρίδης, Μηχανικός Υπολογιστών, Λονδίνο
Κωνσταντίνος Μαρίνος, Δικηγόρος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Αττική
Νικολέτα Νάκου, Πολιτικός Επιστήμονας, Αττική
Εύα Πλιάκα, Δημοσιογράφος, Αττική
Παναγιώτης Παπαχατζής, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Αττική
Στέφανος Παπανώτας, Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών, Εκπαιδευτής Ι.Ε.Κ., Λάρισα
Στέφανος Παραστατίδης, Γιατρός, Θεσσαλονίκη
Δημήτρης Παυλίδης, Οικονομολόγος, Κιλκίς
Σωτήρης Ρούβαλης, Καθηγητής Πληροφορικής. – Τεχνικός Υπεύθυνος Κέντρου Πληροφορικής ΔΔΕ Τρικάλων, Τρίκαλα
Νίκος Συρίγας, Πρ. Αγροτικού Συνεταιρισμού, Άργος
Νίκος Τρίπης, Τραπεζικός Υπάλληλος, Ρόδος
Άρης Χατζηγρίβας, Μαθηματικός, Λάρισα
Φάνης Χατζηγρίβας, Θερμοκηπιακές Καλλιέργιες, Λάρισα
Νάσια Χρυσικού, Εκπαιδευτικός Ηλεκτρονικής, Αττική

Από το προφίλ των ιδρυτικών μελών, προκύπτει πως πρόκειται για έντονα πολιτικοποιημένους ανθρώπους (λίγα στελέχη μόνο έχουν πολιτική εμπειρία σε καίριες θέσεις, όπως ο Παναγιώτης Παπαχατζής και η Αναστασία Καψάλη), με «όπλο» την επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους κατάρτιση, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου μείγματος πολιτικής, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που προέρχονται από το εξωτερικό, από χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία.

Κοινή πολιτική συνισταμένη είναι πως το ΠΑΣΟΚ με την παρούσα μορφή του είναι περιοριστικό, έχει μετατραπεί σε «παρακολούθημα της Δεξιάς» (όπως είχε πει προ κάποιου διαστήματος και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δεν λείπουν και οι προσωπικές αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος της κίνησης, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση νέας πολιτικής πρότασης, χωρίς υποχρεωτικά να μεταβληθεί σε κόμμα. Όπως αναφέρουν γνωρίζοντες, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για μια κίνηση πολιτικού προβληματισμού, η οποία όμως θα παρεμβαίνει συστηματικά. «Διεκδικούμε ενεργό ρόλο στο δημόσιο πολιτικό λόγο και χώρο. Με παρέμβαση και δράση. Είμαστε πολιτικοποιημένοι, καθόλου άφθαρτοι και όχι απαραίτητα νέοι. Ζούμε το πρόβλημα και γι΄ αυτό αποφασίσαμε να γίνουμε συμμέτοχοι και στη λύση. Με το παράδειγμά μας. Με συνεχή διαβούλευση, παραγωγή θέσεων, πραγματοποίηση δράσεων. Με απαρέγκλιτη προσήλωση στις αρχές μας και στη δύναμη των καταγεγραμμένων κανόνων και διαρκώς βελτιούμενων συμμετοχικών διαδικασιών. Από αυτές θα προκύψουν και τα πρόσωπα και οι δομές. Από την αρχή. Όχι από το μηδέν» είναι το απόσπασμα από τη διακήρυξη του σχηματισμού που επί της ουσίας προϊδεάζει για τον τρόπο δράσης.

Τα ξημερώματα, η ιστοσελίδα alphabeta.gr τέθηκε σε λειτουργία, ενώ υπάρχουν παραπομπές και στα social media της πρωτοβουλίας. Φυσικά, παντού θα χρησιμοποιείται το hashtag #αβ, το οποίο επί της ουσίας υποδηλώνει το νέο ξεκίνημα, την νέα αρχή, όπως ορίζεται και στο κείμενο της διακήρυξης.

Το hashtag βέβαια τρέχει εδώ και αρκετό καιρό και εμφανίζεται επανειλημμένα σε ιστοσελίδες που θεωρείται πως απηχούν θέσεις κοντά σε αυτές του πρώην πρωθυπουργού, όπως το smartpost.gr, το epikairo.gr αλλά και blogs στελεχών της πρωτοβουλίας. Αυτό φανερώνει πως η ζύμωση γίνεται εδώ και αρκετό διάστημα και δεν πρόκειται επί της ουσίας για μια κίνηση, η οποία γίνεται εν θερμώ.

Υπάρχει δάκτυλος Παπανδρέου; Φαινομενικά όχι και συμμετέχοντες δηλώνουν άγνοια για ένα τέτοιο γεγονός. Με δεδομένο όμως πως το άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΗΜΑΡ δεν μοιάζει να περπατάει, με φόντο και τις αρνητικές εκλογικές επιδόσεις του κόμματος, αναζητούνται εναλλακτικές. Το μόνο σίγουρο είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα που θα ακολουθήσει τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της εν λόγω πρωτοβουλίας, θα υπάρξει και πάλι εκτενής συζήτησης για το χώρο της κεντροαριστεράς και το ρόλο που πρέπει να παίζει η προοδευτική παράταξη, με δεδομένο πως τα στελέχη της #αβ είναι άνθρωποι με έντονη παρουσία στην κοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα κατατεθούν και προτάσεις, τις οποίες κάποιοι θεωρούν προμήνυμα για την εκκίνηση της διαδικασίας επανασυγκρότησης του προοδευτικού πόλου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων