H συνταγματική υποχρέωση της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, αναδύεται σε κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, καθώς οι επικεφαλής της έφυγαν για το Eurogroup και παραμένουν μόνο οι λεγόμενοι «τεχνικοί». Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επανέλθουν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η ιδέα της κατάθεσης του προϋπολογισμού και νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων στη Βουλή χωρίς την έγκριση της Τρόικα. Το ίδιο θα συμβεί και με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).
Χθες έγιναν δύο συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών κυριάρχησε αποκλειστικά το θέμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Σε αυτό μετείχαν οι κ. Χατζηδάκης, Σκορδάς, Αθανασίου (υπουργός Δικαιοσύνης) και Παπαδάκης (Τράπεζα της Ελλάδος). Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν προτάσεις για τη διαδικασία διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την οποία δικηγόροι θα αναλάβουν να επιλύσουν εξωδικαστικά διαφορές ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες. Η διαδικασία προβλέπεται ήδη νομοθετικά, αλλά επιδιώκεται η επιτάχυνση της εφαρμογής της. Η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς θα έχει τελειώσει έως τις 10-15 Δεκεμβρίου και οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Για τις επαγγελματικές μισθώσεις η τρόικα εξακολουθεί να ζητά απελευθέρωση όλων, η κυβέρνηση μόνο των νέων. Στη δεύτερη συνάντηση για τα δημοσιονομικά δόθηκαν νεότερες εκτιμήσεις και τα τελευταία δεδομένα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων.
Η Αθήνα πάντως θεωρεί πως οι επικεφαλής της Τρόικα ευθύνονται για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εγγράψει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 στο ύψος του 1 δισ ευρώ και πλέον, καθώς τα στοιχεία των εσόδων είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, από την άλλη επιμένει ότι η ριζική αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του ΑΕΠ, διασφαλίζουν καλλίτερη δυναμική στα φορολογικά έσοδα του 2014. Από την πλευρά τους οι τροϊκανοί δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το «κενό» του 2014, ζητώντας συνεχώς περισσότερες διευκρινίσεις, προκαλώντας συνεχώς καθυστερήσεις. Στα διαρθρωτικά, η Τρόικα δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις καθυστερήσεις στις αμυντικές βιομηχανίες, στις παλινωδίες κατά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ελλιπή.
Κάπως έτσι, θεωρείται πιθανή η παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι τα Χριστούγεννα, άρα και της εκταμίευσης των δόσεων 1+5 δις ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται…