Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Αθήνα – Βερολίνο: 2 – 2

Η Αθήνα αυθαδίασε δύο φορές: πρώτον, ψήφισε ένα προϋπολογισμό για το 2014 που δεν τον έχει εγκρίνει η Τρόικα και δεύτερον, κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που επίσης δεν έχουν εγκρίνει οι δανειστές. Εννοείται ότι αυτό θα το πληρώσει ακριβά η Αθήνα και αμέσως, ώστε να της γίνει μάθημα και να μην επιχειρήσει ξανά στο μέλλον να κάνει τα δικά της.

Το Βερολίνο αντέδρασε ως εξής: Έβαλε την Frankfurter Allgemeine Zeitung να τονίσει πως “σύμφωνα με την Κομισιόν, στον προϋπολογισμό για το 2014 υπάρχει χρηματοδοτικό κενό με άγνωστο μέχρι στιγμής ύψος. Θα πρέπει συνεπώς να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό για να είναι σε θέση η τρόικα να ολοκληρώσει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο. Επιπλέον η FAZ έγραψε και ένα σχόλιο με τίτλο “Σε αναστολή”, στο οποίο επισημαίνεται ότι “το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ. Έτσι για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει αρκετά δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε προμηθευτές. Την ίδια ώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται. Οι πιστωτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά το ανέχονται, διότι εν όψει ευρωεκλογών πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί μια επιτυχία στην Ελλάδα. Χωρίς όμως ένα νέο κούρεμα η κρίση δεν θα τερματιστεί”.

Επιπλέον υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να ξαναπάει στο Μπακού μέσα σε λίγους μήνες για την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar. Ο αρμόδιος Επίτροπο Ενέργειας που βρέθηκε το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα, η σύμβαση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την Socar δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΕΕ., γεγονός που έχει δημιουργήσει υπόνοιες στις Βρυξέλλες ότι δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Με δυο λόγια μπορεί ο αγώνας να μοιάζει 2-2, αλλά τη σφυρίχτρα την κρατάει η κα Μέρκελ, εκτός εάν υπάρχει άλλο σχέδιο. Αλλά δεν μας έχουν συνηθίσει σε σχέδια, μόνο σε γκάφες και υποταγή….

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων