Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης
Θα ανέμενε κανείς ότι στην περίοδο οικονομικής κρίσης που βρισκόμαστε, όλο και περισσότερες εταιρίες θα εφαρμόσουν περικοπές σε μισθούς και μειώσεις σε εργατικό δυναμικό. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που διαπιστώνεται στην πραγματικότητα είναι ότι μόνον οι δύο στις πέντε εταιρίες που προέβησαν σε μειώσεις μισθών το 2012 προχώρησαν και το 2013 σε περικοπές. Οι υπόλοιπες τρεις διατήρησαν τους μισθούς των εργαζομένων τους σε σταθερά επίπεδα. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις που έχουν πάρει τις αποφάσεις τους περί διαχείρισης των μισθολογικών τους εξόδων, θα δώσουν αυξήσεις.
Όσον αφορά τις προσλήψεις εργαζομένων, σχεδόν οι τρεις στις πέντε επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν αμετάβλητο το εργατικό δυναμικό τους, ενώ μία στις επτά σκέφτονται να προσλάβουν περισσότερα άτομα μέσα στο ίδιο έτος, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό αν ληφθεί υπόψιν ότι την ίδια πολιτική πέρυσι ακολουθούσε μόλις μία στις δέκα εταιρίες.
Η έρευνα της Hay Group, “2013 Getting the market pulse survey”, δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αλλάζουν την πολιτική με την οποία διαχειρίζονται το HR και, κατά έναν αισιόδοξο τρόπο, εστιάζουν πιο πολύ σε αυτό.
Τα παραπάνω έρχεται να τεκμηριώσει ακόμη μία έρευνα της Hay Group που παρουσίασε το “EXE”, “What it takes to become a high perfoming company”. Η έρευνα αυτή είχε σαν αντικείμενο μελέτης την σύνδεση μεταξύ της αξίας των “εταιριών υψηλών επιδόσεων” με τους ανθρώπους, ηγέτες και στελέχη, οι οποίοι σε περίοδο κρίσης δεσμεύονται σε μία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hay Group NA Ευρώπης, Χάρης Μεϊντάσης, υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόκριμα για την επιτυχία μιας επιχείρησης δεν είναι να αντιμετωπίζει το εργατικό δυναμικό ως ένα απλό “στοιχείο κόστους”, αλλά ως έναν βασικό παράγοντα για την βελτίωση της παραγωγικότητας.
Οι ερευνητές της Hay Group στην έρευνα “2013 Getting the market pulse survey” διερευνούν μεταξύ άλλων την συσχέτιση μεταξύ εταιρικών εσόδων-κερδών και των πολιτικών της επιχείρησης σε μισθολογικά θέματα. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι το 10% των εταιριών που είχαν μειωμένα έσοδα το 2012 προχώρησε σε μειώσεις μισθών, το 60% από αυτές “πάγωσε” τους μισθούς και το υπόλοιπο 30% έκανε αυξήσεις. Όμως, το 55% των εταιριών που εμφάνισαν αυξημένα έσοδα το 2012 δεν προχώρησαν σε αυξήσεις. Παρατηρείται ότι, όσον αφορά τα κέρδη της επιχείρησης, το 16% των εταιριών που παρουσίασαν αυξημένα λειτουργικά κέρδη το 2012 εφάρμοσε περικοπές σε μισθούς, ενώ το 54% πάγωσε τους μισθούς και το 30% επένδυσε σε αυξήσεις. Οι εταιρίες που προβλέπονται ότι θα εμφανίσουν μειωμένα λειτουργικά έσοδα μέσα στο 2013, έχουν αποφασίσει ότι θα κρατήσουν τους μισθούς σταθερούς.
Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι μόλις το 6% των παραδέχονται ότι προτιμούν την εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας, κυρίως, για την μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Από αυτές τις επιχειρήσεις, σχεδόν οι μισές προβλέπεται ότι θα διατηρήσουν σταθερούς τους μισθούς των εργαζομένων των οποίων οι κλαδικές συμβάσεις έληξαν, ενώ περίπου μία στις πέντε σκοπεύει να κρατήσει αμετάβλητους τους μισθούς των υφισταμένων, αλλά παράλληλα να μειώσει τους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων. Το 26% των εταιριών δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την μισθολογική πολιτική θα ακολουθήσει, ενώ μόλις το 3% σκοπεύει να μειώσει τους μισθούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 45% των εταιριών έχει σκοπό να ενσωματώσει τα επιδόματα που καταργούνται στον βασικό μισθό, ή να τα μοιράσει ως μπόνους της τάξης του 10%, ενώ το 8% σκοπεύει να τα καταργήσει εντελώς.
Επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς το 84% αναμένει αύξηση κερδοφορίας και μόλις το 4% περιμένει μείωση. Πάντως το 55% των επιχειρήσεων που παρουσίασαν αυξημένα έσοδα το 2012 δεν αύξησαν τους μισθούς των εργαζομένων τους. Όσον αφορά το HR, συνεχίσει να εστιάζει κατά κύριο βαθμό στην διαχείριση των επιδόσεων καθώς και στην δέσμευση των εργαζομένων και σε οργανωτικά ζητήματα δομής, όπως δήλωσαν οι μισές επιχειρήσεις.