Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

“Αληθόμετρο” και ψηφιακός “ορός αλήθειας” θα ελέγχει τους ισχυρισμούς των Ευρωπαίων πολιτικών

Στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Ιστότοπος θα ελέγχει τους ισχυρισμούς των προεκλογικών εκστρατειών για τις ευρωεκλογές». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία FactcheckEU θα ελέγχει κοινοτικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστώνεται πόσο αληθείς είναι οι ισχυρισμοί των Ευρωπαίων πολιτικών εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το δημοσίευμα παραθέτει ως παράδειγμα τη λανθασμένη αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς στο ύψος των απωλειών της Ευρώπης από τη φοροδιαφυγή, όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση ότι «χάνονται 2 τρισεκ. ευρώ», λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. ευρώ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πολιτικοί χρησιμοποιούν λάθος στοιχεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα.

Για το λόγο αυτό, η ιστοσελίδα FactcheckEU θα ελέγχει συστηματικά παρόμοιου τύπου ανακρίβειες καλώντας τους πολιτικούς να ενημερώνονται σωστά προτού απευθυνθούν στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο συνιδρυτής τον ιστότοπο Πιέτρο Κουράτολο δήλωσε στη Euractiv ότι το «αληθόμετρο» θα συγκεντρώνει τις ομιλίες και τις δηλώσεις των πολιτικών με στόχο να τους καταστήσει υπόλογους για όσα λένε. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι, όταν οι πολιτικοί μιλούν, δεν ξεστομίζουν απλά αριθμούς», σημείωσε. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο ίδιος στην Ιταλία όπου «οι πολιτικοί λένε συχνά ανοησίες. Θέλαμε να δούμε αν όσα έλεγαν οι πολιτικοί ήταν πραγματικά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων