Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναβαθμίζεται η Ρεβυθούσα

Σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς ο ρόλος των αποθηκών φυσικού αερίου είναι καθοριστικός, τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού, όσο και κυρίως για την παροχή ευελιξίας στους «παίκτες» να κλείνουν συμβόλαια και να διακινούν ποσότητες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Έτσι η Ρεβυθούσα, το άγονο νησάκι του Σαρωνικού που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη δεξαμενή φυσικού αερίου, αποκτά όλο και σημαντικότερο ρόλο για το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της 3ης δεξαμενής στον σταθμό υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας που θα αυξήσει τους αποθηκευτικούς χώρος του σταθμού κατά 73% (από 130.000 m3 στα 225.000 m3). Μέσω αυτής της αναβάθμισης θα είναι δυνατή η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από περισσότερους παίκτες, ενώ θα αυξηθεί και ο χρόνος προσωρινής αποθήκευσης πέραν των 18 ημερών που ισχύει έως σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα δραστηριοποίησης στην αγορά με μικρότερες ποσότητες.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 35% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο 65% θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό.

Η κατασκευή της 3ης δεξαμενής αποτελεί μέρος της δεύτερης μεγάλης αναβάθμισης της Ρεβυθούσας συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το έργο της εγκατάστασης Μόνιμης Αμφίδρομης Ροής στο Μετρητικό Σταθμό Συνόρων Σιδηροκάστρου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα καταστεί εφικτή η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων