Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το υπέδαφος

Η θερμότητα στις αστικές περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες στις αγροτικές περιοχές εξαιτίας των κτιρίων, των εργοστασίων, των δικτύων μεταφοράς και των αποχετευτικών συστημάτων. Ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης εκτιμούν ότι αυτή η θερμότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες των πόλεων σε ενέργεια και θέρμανση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της θερμότητας σε κτίρια, αγωγούς λυμάτων και υπόγεια δίκτυα θέρμανσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η θερμική ενέργεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για τη θέρμανση των κτιρίων το χειμώνα και την ψύξη τους το καλοκαίρι.

Η Καρλσρούη, μια πόλη 300.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γερμανία, παράγει θερμότητα 1 petajoule (PJ) το χρόνο, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης τουλάχιστον 18.000 νοικοκυριών.

Παράλληλα, η παραγωγή υπόγειας θερμότητας της πόλης αυξήθηκε κατά περίπου 10% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε τοποθεσίες με πεζοδρόμια, αποχετευτικούς αγωγούς ή υπόγεια συστήματα θέρμανσης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αξιοποίηση αυτής της ενέργειας θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια, αλλά και να μειώσει την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις πόλεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων