Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Απάτη το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλει;

Απάτη είναι το βίντεο που παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού James Foley από το φερόμενο ως δράστη Βρετανό τζιχαντιστή, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν το βίντεο, πιστεύουν ότι γυρίστηκε πριν την δολοφονία. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημοσιογράφος αποκεφαλίστηκε, η στιγμή του αποκεφαλισμού δε φαίνεται στο βίντεο.

Οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως εν μέσω ισχυρισμών ότι ο James Foley σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο, αφού πρώτα πουλήθηκε στους δολοφόνους του, από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Bouthaina Shabaan, εκπρόσωπος του προέδρου Bashar al-Assad, αναφέρει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει “πληροφορίες” ότι ο φωτορεπόρτερ αποκεφαλίστηκε πέρυσι και πρόσθεσε: “Ο James Foley συνελήφθη για πρώτη φορά από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και πουλήθηκε στo ISIS. Ο Foley σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο και όχι τώρα, απλά τώρα δημοσίευσαν τις φωτογραφίες. Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τις οποίες έχει ο ΟΗΕ.”

Ο ισχυρισμός είναι πιθανό να απορριφθεί από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς προέρχεται από το καθεστώς Assad, που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως σύμμαχος στην προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS.

Πάντως, γνωστά γεγονότα αντιτίθενται σε αυτόν τον ισχυρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της μαρτυρίας του Daniel Rye Ottosen, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο και λέει ότι ήταν αιχμάλωτος μαζί με το Foley για 13 μήνες. Επιπλέον, ο Γάλλος όμηρος Nicolas Henin, ο οποίος απήχθη στη Συρία τον Ιούνιο του 2013, είπε ότι ήταν μαζί με τον Foley για επτά μήνες, ενώ η οικογένεια του δημοσιογράφου λάμβανε e-mails μέχρι και τον Δεκέμβριο, που υποδήλωναν ότι ο γιος τους είναι ζωντανός.

Το αν το καθεστώς Assad θα ήταν σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων πληροφοριών, θα τεθεί επίσης υπό ανάλυση, παρόλο που διατηρεί μια μεγάλης κλίμακας υπηρεσία πληροφοριών, χάρη στην πολυετή μυστική δραστηριότητα της αστυνομίας στη χώρα. Το καθεστώς προέβη σε αυτόν τον ισχυρισμό, αφού αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι βρίσκονται “πολύ κοντά” στην ταυτοποίηση του τζιχαντιστή που πιστεύεται ότι πραγματοποίησε τον αποκεφαλισμό.

Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Βρετανός που μιλάει αγγλικά στο βίντεο μπορεί να μην είναι ο πραγματικός εκτελεστής και να χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους. Ευρωπαίοι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι, αναγνώρισαν τον Βρετανό ως έναν από τους τρεις δεσμοφύλακες στους οποίους έδωσαν το παρατσούκλι “The Beatles”.

Ειδικός στην ανάλυση εγκληματολογικών εικόνων ανέφερε: “Δεν βλέπω κανένα σημάδι από αίμα ή τραύμα που να προκλήθηκε από το όπλο. Παρόλο που το κόψιμο φαίνεται κατά μήκος της τραχείας και όχι σε βασική αρτηρία, αν ήταν πραγματική αυτή η σκηνή, θα περιμέναμε να δούμε κάποιο σημάδι αιματοχυσίας. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αίματος στα ρούχα.”

“Ο κύριος Foley δεν φαίνεται να γέρνει, να σκύβει ή να απομακρύνεται από το μαχαίρι. Δεν ακούμε κραυγές δυσφορίας ή πόνου εκτός από ένα θόρυβο, καθώς η σκηνή χάνεται, που θα μπορούσε να σημαίνει δυσκολία στην αναπνοή λόγω του χεριού που καλύπτει το πρόσωπό του. Το θύμα παραμένει επίσης εξαιρετικά άκαμπτο – είτε είναι απίστευτα αποφασισμένος είτε του έχουν πει ότι είναι απλά ένα προπαγανδιστικό βίντεο και δεν πρόκειται να τον πειράξουν.”

Ο Afzal Ashraf, ειδικός στην τρομοκρατική και πολιτική βία στο Royal United Services Institute, συμφωνεί με αυτή την ανάλυση και προσθέτει: “Ο αποκεφαλισμός είναι πάρα πολύ αιματηρός και δεν γράφει καλά στο φακό, ενώ συνήθως υπάρχουν πιτσιλιές από αίμα στην κάμερα. Οι τζιχαντιστές γυρίζουν βίντεο με αποκεφαλισμούς από το 2003. Ξέρουν όλα τα κόλπα του”επαγγέλματος.”

Ο Dr Ashraf πιστεύει ότι το βίντεο ήταν μια “απελπισμένη προσπάθεια εκφοβισμού καθώς το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μας επιτεθήκατε κι έτσι εμείς σας απειλούμε. Αν δεν σταματήσετε θα σκοτώσουμε κι άλλους ομήρους. Είναι απελπισμένοι επειδή ξέρουν ότι οι ΗΠΑ χτυπούν πιο σκληρά και ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη βία, αν δέχονται επίθεση τα ενδιαφέροντα, τα εδάφη ή ο λαός τους. Το έκαναν γιατί έχουν πολύ λίγα να χάσουν, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν και τίποτα να κερδίσουν.”

Πηγή: Daily Mail

σχετικα αρθρα

7 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img