Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για τα οικονομικά τους

Tην ώρα που οι δείκτες αισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής οικονομίας δείχνουν να βελτιώνονται, η απαισιοδοξία των ίδιων νοικοκυριών για τα οικονομικά τους μάλλον επιδεινώνεται. Οξύμωρο; Μάλλον όχι. Απλώς φαίνεται ότι στην κοινωνία εδραιώνεται η αντίληψη ότι ακόμη και αν η οικονομία μπει σε δρόμους σταθερότητας και ανάπτυξης, η θέση των νοικοκυριών δε θα βελτιωθεί.

Τούτη η αντίθετη πορεία που ακολουθούν οι δείκτες αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και για τα οικονομικά των νοικοκυριών, προκύπτει από την τέταρτη ποσοτική έρευνα για το έτος 2013 με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται για λογαριασμό του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, με την επεξεργασία των ευρημάτων να πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Στο πάγιο ερώτημα που σχετίζεται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνεται για πρώτη φορά από τη διενέργεια του Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, μείωση του κλίματος απαισιοδοξίας κάτω από τις 70 μονάδες, στις 68 (από 70 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση). Δύο μονάδες αυξάνεται αντίστοιχα, στο 18% από 16% ο Δείκτης Αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Στο δεύτερο πάγιο ερώτημα που τίθεται σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ και σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 74%, από 73% στο προηγούμενο Βαρόμετρο. Αντιστοίχως, μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 12%, από 14% στο προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουνίου.

Στην ερώτηση τι διατηρεί την ανασφάλεια των καταθετών και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε τη δυσπιστία του για την πορεία της οικονομίας, το 27% εξέφρασε φόβους πολιτικής αστάθειας, ενώ μόλις ένα 19% εξέφρασε τους φόβους του για “κούρεμα” καταθέσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Στην ερώτηση αν η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ότι δηλαδή δε θα αποφευχθούν νέα μέτρα, το 32% θετικά, ενώ ένα 22% επέλεξε να μην απαντήσει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων