Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

ΑΠΘ: Οπτικές Διασυνδέσεις σε Υπερυπολογιστές και Data Centers

Το Τμήμα Πληροφορικής και η ερευνητική του ομάδα στον τομέα των Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), διοργανώνουν το 1ο Πανευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο με θέμα «Οπτικές Διασυνδέσεις σε Υπερυπολογιστές και Data Centers», στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων PhoxTrot, MIRAGE, RAMPLAS και Comander.

Οι συμμετάσχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις πάνω στον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο των οπτικών επικοινωνιών σε σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα και Υπερ-υπολογιστικές μηχανές. Το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων 500 (Top500) Υπερυπολογιστών έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί οπτικές ίνες και ολοκληρωμένες οπτικές τεχνολογίες ώστε να ανταπεξέλθει στα μείζοντα προβλήματα της κατανάλωσης ισχύος και του ανεπαρκούς εύρους ζώνης των ηλεκτρονικών συνδέσεων.

Στο Θερινό Σχολείο θα παρουσιάσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στον τομέα των οπτικών διασυνδέσεων, διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από το διεθνή ακαδημαϊκό χώρο και βιομηχανία. Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιείται από τις 3 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουνίου 2014, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Α.Π.Θ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων