Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Αρνήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ότι αποκάλεσε το Ισραήλ “κράτος απαρτχάιντ”

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ», όπως επίσης αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε παρεμφερή όρο σε κάποια από τις ιδιωτικές συναντήσεις του την Παρασκευή.

«Δεν πιστεύω, ούτε έχω ποτέ πει δημόσια ή κατ’ ιδίαν ότι το Ισραήλ ήταν ένα κράτος απαρτχάιντ ή ότι είχε την πρόθεση να γίνει» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Κέρι.

Μια αμερικανική ιστοσελίδα η The Daily Beast, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε το Ισραήλ για τον κίνδυνο να γίνει ένα κράτος «απαρτχάιντ», αν δεν έκανε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και μάλιστα γρήγορα. Σύμφωνα με το αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, που ισχυρίζεται ότι διαθέτει και καταγεγραμμένα στοιχεία ο Τζον Κέρι έκανε τα σχόλια αυτά την Παρασκευή σε μια κλειστή συνάντηση ενός think tank στην Ουάσιγκτον.

«Η δημιουργία δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Επειδή ένα ενιαίο κράτος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι είτε ένα κράτος απαρτχάιντ με τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είτε ένα κράτος που θα καταστρέψει την ικανότητα του Ισραήλ να είναι εβραϊκό κράτος» ανέφερε ο Κέρι σύμφωνα με το Daily Beast.

«Εγώ δεν θα επιτρέψω η δέσμευσή μου προς το Ισραήλ να συζητηθεί από κανέναν, ειδικά για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς» ανέφερε πάντως ο Τζον Κέρι, εμπνευστής της αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών στα τέλη του Ιουλίου του 2013 μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινίων. Μια ειρηνευτική διαδικασία που επί του παρόντος έχει ανασταλεί.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων