Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Αστυνομικές επιδρομές στην Αυστραλία μετά το τρομοκρατικό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η αυστραλιανή αντιτρομοκρατική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη της Μελβούρνης την Παρασκευή και έθεσε υπό κράτηση τρεις άνδρες που φέρεται να διέθεταν στην κατοχή τους όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε θανατηφόρα επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ο Αυστραλιανός Οργανισμός Ασφάλειας και Πληροφοριών συνεργάστηκε με την αστυνομία κατά τη διεξαγωγή ερευνών σε πέντε σημεία που συνδέονται με την επίθεση της Δευτέρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Αστυνομικό Επίτροπο, Shane Patton. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον Yacqub Khayre, άνθρωπο με μακρά ποινική ιστορία, τη Δευτέρα το βράδυ, αφού ο τελευταίος σκότωσε έναν άνδρα σε πολυκατοικία σε παραθαλάσσιο προάστιο της Μελβούρνης και κρατησε μια γυναίκα σε ομηρεία για αρκετές ώρες.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών στο τέλος της ομηρείας, αλλά η γυναίκα παρέμεινε αβλαβής. Ο Patton είπε σε δημοσιογράφους ότι ένας 32χρονος άνδρας συνελήφθη μετά τις επιδρομές της Παρασκευής, ωστόσο η αστυνομία αργότερα δήλωσε ότι ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, ένας δεύτερος άντρας, 31 ετών, και ο πατέρας του ανακρίθηκαν από την αντιτρομοκρατική αστυνομία, σύμφωνα με τον Patton. Οι άνδρες δεν κατηγορούνται ως δράστες, αλλά «ενδέχεται να εμπλέκονται στην παροχή οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό» συμπλήρωσε ο Patton. Η Αυστραλία, ένας ισχυρός σύμμαχος των Η.Π.Α., βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενες επιθέσεις από εγχώριους μαχητές που επιστρέφουν από μάχες στη Μέση Ανατολή ή τους υποστηρικτές τους από το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση της Δευτέρας πυροδότησε εκ νέου συζητήσεις σχετικά με τους νόμους περί μετανάστευσης αλλά και περιοριστικών μέτρων για χάρη της ασφάλειας. Η Pauline Hanson, ηγέτiς του ακροδεξιού Κόμματος «Ένα Έθνος», δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια επερχόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση παρόμοια με εκείνη που προσπάθησε να εισαγάγει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, καθώς και καταγραφή ατόμων σε λίστες ασφαλείας. Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, δήλωσε την Παρασκευή από την πλευρά του ότι οι νόμοι του κράτους θα αλλάξουν για να σταματήσουν όποιον κρατούμενο έχει συνδέσμους με τρομοκρατικές οργανώσεις, από το να κριθεί κατάλληλος για προσωρινή κράτηση ή καταβολή εγγύησης. Αξίζει να θυμίσουμε επίσης ότι η Αυστραλία ψήφισε τον περασμένο χρόνο ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την απεριόριστη κράτηση οποιουδήποτε καταδικασθέντος για αδικήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία, αν οι αρχές πιστεύουν ότι το πρόσωπο αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια μετά την απελευθέρωσή του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων