Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Βάιντμαν εναντίον Κάντα

Μόλις η Εισαγγελία της Βρέμης άρχισε να μαζεύει στοιχεία για τις διαδρομές που ακολούθησαν οι μίζες στην Αθήνα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, το Βερολίνο αντέδρασε με τις χριστουγεννιάτικες «ευχές» προς την Ελλάδα του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος στην «κάρτα» του έγραψε: «Ξεχάστε το κούρεμα, επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις», ενώ ταυτόχρονα, Γερμανοί αναλυτές ασκούσαν σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και έγειραν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί την προεδρία της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι το «παιγνίδι» Ουάσιγκτον – Βερολίνου για τον έλεγχο της Ευρώπης έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση, διότι ως γνωστόν, μεταξύ άλλων η ελληνική προεδρία θα διαχειριστεί και τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την κατάργηση των δασμών και τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς. Εννοείται ότι οι αποκαλύψεις Κάντα για τις μίζες αφορούν κυρίως γερμανικές εταιρείες που αρνούνται βέβαια τις μίζες προς διάφορους Έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων. Αλλά τώρα οι ροές του χρήματος είναι ελέγξιμες.

Το Βερολίνο είναι ανάστατο και οι μίζες μοχλεύουν και ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, καθώς αμφισβητούν την προτεσταντική ηθική των γερμανικών κολοσσών. Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί και ο ισχυρισμός της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ότι “εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία”.

Στην Bild πάντως, μέσω της οποίας ο Γενς Βάιντμαν μας έστειλε τις «ευχές» του, αποκρούει κάθε ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς όπως επισημαίνει “με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αγόραζε χρόνο, αλλά δεν θα έλυνε τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να λύσει το θέμα με τους πλειστηριασμούς στις κατοικίες, να γίνει πιο παραγωγική και να εδραιώσει τον κρατικό προϋπολογισμός της. Πρέπει να συνεχίσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να τις φτάσει μέχρι τέλους”. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της Bild, το 70% των ερωτηθέντων Γερμανών απορρίπτει μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Μόνο το 16% είναι υπέρ της διατήρησης της χώρας, με επιπλέον δισεκατομμύρια, στην ζώνη του ευρώ, ενώ το 14% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η έρευνα έγινε μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου και ρωτήθηκαν 1105 Γερμανοί πολίτες.

Δεν είναι γνωστό εάν ο σάλος που δημιουργήθηκε στο Βερολίνο και στα ανώτατα κλιμάκια των πολεμικών βιομηχανιών θα χαλαρώσει τον γερμανικό εναγκαλισμό σε ότι αφορά την ελληνική λιτότητα, αλλά είναι σαφές ότι το μεγάλο «παιγνίδι» σκληραίνει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων