Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Βαριά πρόστιμα περιμένουν τους νέους Δημάρχους

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Με τον… λογαριασμό στο χέρι για την πληρωμή του βαρύτατου προστίμου της Κομισιόν για τις χωματερές, θα βρεθούν οι Δήμαρχοι που θα εκλεγούν τον Μάϊο, άμα τη ανάληψη των καθηκόντων τους.

Στις αρχές του 2015, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ύψος του προστίμου που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα μας γιατί μετά από 13 χρόνια προθεσμίας και παρατάσεων που της δόθηκε απο την ΕΕ, δεν έχει καταφέρει να κλείσει και να αποκαταστήσει τις χωματερές της.

Σύμφωνα με τον νόμο, το πρόστιμο θα πληρωθεί από τους Δήμους, εντός των οποίων βρίσκονται οι χωματερές.

HTML tutorial

Οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες, θα πληρώσουν τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει ακόμη να επωμισθούν το πρόστιμο ύψους 71.000 ευρώ για κάθε χωματερή και για κάθε ημέρα που περνάει απο την καταδίκη της χώρας μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της.

Το συνολικό ποσό θα μπορέσει να περιοριστεί κάπως μόνο εάν μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου, η χώρα μας κατορθώσει να κλείσει και να αποκαταστήσει τις 396 χωματερές που παραμένουν ακόμη ενεργές ή έχουν κλείσει άλλα δεν έχουν αποκατασταθεί. Ενδεχόμενο που πάντως δεν μοιάζει πολύ πιθανό στον χρόνο που απομένει.

Η Κομισιόν έχει κινήσει την διαδικασία για την αποπομπή της χώρας απο τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας. Υπολογίζεται ότι στις αρχές της νέας χρονιάς η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί η απόφαση. Η χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γλιτώσει το πρόστιμο. Το μόνο που έχει να κερδίσει ειναι η εξάλειψη ή η μείωση του ημερήσιου προστίμου που θα συμπεριληφθεί στη ποινή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, αυτή τη δέχονται ακόμη σκουπίδια 70 χωματερές ενώ οι υπόλοιπες έχουν πάψει να είναι αποδέκτες, ωστόσο δεν έχουν αποκατασταθεί, αποτελώντας ακόμη σημεία απειλής της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και χωματερών που έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης, συνεχίζεται να γίνει ρίψη αστικών απορριμμάτων άλλα και βιομηχανικών αποβλήτων.

Ένα τέτοιο περιστατικό μάλιστα, εντόπισαν οι αρχές στα τέλη του 2013 σε υπό αποκατάσταση χωματερή στα Μέγαρα, όπου συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, δημοτικά και ιδιωτικά φορτηγά να ρίχνουν μεταξύ άλλων και επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.

Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγγέλλονται και για άλλες χωματερές πέριξ της Αθήνας και κυρίως στην Ανατολική Αττική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων