Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Βιολογικά ελαστικά από τη Michelin

Εκτός από βιολογικά τρόφιμα και βιοκαύσιμα, σύντομα θα έχουμε και βιολογικά ελαστικά. Η γαλλική εταιρία Michelin ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα παραγωγής ελαστικών που θα περιέχουν οργανική ύλη, όπως ζαχαροκάλαμα, άχυρα και ξύλα.

Σύμφωνα με τη Guardian, το πρόγραμμα με την ονομασία “Bio Butterfly”, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πιλοτικού εργοστασίου σε συνεργασία με το δημόσιο ερευνητικό κέντρο IFP Energies Nouvelles και τη θυγατρική εταιρεία Axens.

Το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος και η κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενέργειας θα στηρίξουν το σχέδιο, με κεφάλαια ύψους 14,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την επόμενη οκταετία εκτιμάται στα 52 εκατ. ευρώ.

Η Michelin κατασκευάζει σήμερα ελαστικά από ένα μίγμα φυσικού και συνθετικού ελαστικού ως πρώτη ύλη. Το βασικό συνθετικό συστατικό είναι το βουταδιένιο, ένα υποπροϊόν του πετρελαίου. Καθώς όμως αυξάνονται οι ανησυχίες για την πιθανή εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου, η γαλλική εταιρία αναζητά εναλλακτικές λύσεις που θα περιορίσουν την εξάρτηση από τα ελαστικά από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Μichelin σκοπεύει να ξεκινήσει με οργανικά-βιολογικά απόβλητα. Με την κατάλληλη χημική επεξεργασία αυτής της βιομάζας, ο στόχος θα είναι η δημιουργία βιο-βουταδιένιου. Μένει, ωστόσο, να αποδειχθεί στην πράξη ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

Ανταγωνίστριες εταιρίες ελαστικών, όπως η Bridgestone, και χημικές εταιρίες όπως οι Eni κλαι TPC, επίσης μελετούν εναλλακτικές λύσεις για το συνθετικό βουταδιένιο.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων