Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη

Παρουσίαση της εργασίας «Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη» της ομάδας phasma2 και συζήτηση για την προοπτική κατασκευής φράγματος στον ποταμό Αώο θα πραγματοποιηθεί στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια) αυτή την Παρασκευή 28/02/2014, ώρα 19:30.

Μια κοινότητα 70 κατοίκων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου.

Μοιάζει μοναδική. Όμως η Ελλάδα, όπως κι η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σπαρμένη με τέτοιους οικισμούς που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και την εξαφάνισή τους. Πού ακούστηκε δεύτερο φράγμα στον Αώο!

Έξι φωτογράφοι -από τους 13- της ομάδας phasma2, αναδεικνύουν το ιδιαίτερο πρόσωπο αυτής της κοινότητας που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πάντα το μέτρο στη σχέση της με τη φύση. Αυτό που την κράτησε ζωντανή μέχρι σήμερα.

Την εργασία και τους φωτογράφους θα παρουσιάσει εκ μέρους της ομάδας phasma2 ο Καμίλο Νόλλας, ο οποίος θα εξηγήσει το πρόβλημα στην περιοχή και το πώς η ομάδα αποφάσισε να κινητοποιηθεί, αποτελούμενη από ενεργούς καλλιτέχνες, για να γνωστοποιηθεί ο κίνδυνος ευρύτερα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, ώστε να ασκηθεί πίεση και να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή.

Φωτογράφοι που συμμετείχαν στο εγχείρημα: Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Καμίλο Νόλλας, Νίκος Παλαιολόγος,Αλέξανδρος Σταματίου, Ανδρονίκη Χριστοδούλου.

Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι:

 • Γιαννης Γιαννούλης, Μέλος της Κίνησης για την Προστασία του Αώου

 • Ευάγγελος Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

 • Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

 • Περισσότερες πληροφορίες

  Χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, η Βοβούσα αποτελεί ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων. Σήμερα αριθμεί περί τους 70 κατοίκους, κατά κύριο λόγο βλάχικης καταγωγής. Η Βοβούσα ή Μπαϊάσσα -στα Βλάχικα- βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μια προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπου κυριαρχεί το ορεινό τοπίο και το υδάτινο στοιχείο με τη μορφή του ποταμού Αώου.

  Ο Αώος, με συνολικό μήκος 260 χλμ (70 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος), ξεκινά το ταξίδι του από τη βόρεια Πίνδο, όπου σχηματίζεται από τα ρέματα της περιοχής. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το ποτάμι έχει εν μέρει τιθασευτεί με τη δημιουργία φράγματος στις πηγές του που εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της περιοχής. Λίγο πιο κάτω, ο Αώος φτάνει στη Βοβούσα, η ύπαρξη της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ποταμό –είναι πολύ πιθανό να χρωστά ακόμα και το ίδιο της το όνομα σε αυτόν, από τη βοή των νερών που την χωρίζουν στα δύο. Λίγο πριν κυλίσει στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αλβανία, ο Αώος περνά και από την Κόνιτσα.

  Σήμερα, υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει να σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του ποταμού προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας τη Βοβούσα, την Κόνιτσα αλλά και την Αλβανία από τα νερά του, που θα εγκλωβιστούν στο νέο φράγμα.

  Πρόκειται όμως για ένα βιολογικό θησαυροφυλάκιο και περιοχή εθνικών δρυμών, προστατευόμενη από τη νομοθεσία της ΕΕ ως περιοχή NATURA 2000, που φιλοξενεί αναρίθμητα απειλούμενα και ενδημικά είδη, σπάνιους οικότοπους και συγκλονιστικά τοπία. Χαρακτηρίζεται επίσης από εμβληματικούς αλλά απειλούμενους κατοίκους, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο και το σπάνιο είδους ψαριού που υπάρχει μόνο στον Αώο, ο Πινδοβίνος.

  Μια αλλαγή τέτοιων διαστάσεων όπως η κατασκευή των έργων εκτροπής, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου.

  Οι φωτογράφοι, έζησαν στη μικρή κοινότητα για έναν μήνα και αποτύπωσαν, ο καθένας με τη ματιά του, τη φύση, το περιβάλλον, τον καθημερινό βίο, τα ήθη και τα έθιμα. Στόχος της ομάδας phasma2 και της έκθεσης «Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη» είναι η συμβολή στη συλλογική προσπάθεια αποτροπής της οικολογικής καταστροφής που σχεδιάζεται στη περιοχή, αφού χωρίς τον Αώο, το πέτρινο γεφύρι που ενώνει το χωριό θα χάσει τον λόγο της ύπαρξης του και το όνομα Βοβούσα θα είναι πια κενό νοήματος.

  Υπογράψτε εδώ για την προστασία των νερών και του περιβάλλοντος του Αώου.

  Διαβάστε εδώ την ερώτηση προς την Κομισιόν που κατέθεσε στις 05/12/2012 ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος για το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό φράγμα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου και εδώ την απάντηση της Κομισιόν στις 18/02/2013.

  Διαβάστε εδώ για την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στις 29/03/2013 ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και η Κίνηση για την Προστασία του Αώου.

  Διαβάστε εδώ για την ημερίδα “Αώος, πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο” που οργάνωσε στις 29/06/2013 η “Κίνηση για την προστασία του Αώου”.

  Η ομάδα phasma2 ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από τους φωτογράφους: Γιώργο Βιτσαρόπουλο, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Γιώργο Δέτση, Μιχάλη Καραγιάννη, Στέλιο Ματσάγγο, Βίσυ Μόγαν, Μίλος Μπιτσάνσκι, Γιώργο Νικολαΐδη, Καμίλο Νόλλα, Νίκο Παλαιολόγο, Αλέξανδρο Σταματίου, Ιάκωβο Χατζησταύρου, Ανδρονίκη Χριστοδούλου.

  2014-02-28-Vovousa-

  Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση στο facebook

  σχετικα αρθρα

  ροη ειδησεων