ι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών λόγω των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης στην Κίνα, που είναι κορυφαίος εισαγωγέας αργού, αφού ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε εκεί εξαπλώθηκε σε περίπου 20 άλλες χώρες.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε πτώση 36 σεντς στα 56,26 δολάρια το βαρέλι στις 11:26 ώρα Ελλάδας. Οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο νωρίτερα σήμερα στα 55,42 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.
Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 5 σεντς στα 51,51 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε νωρίτερα στα 50,42 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιζάν Ζανγκανέ δήλωσε ότι η εξάπλωση του κοροναϊού έπληξε τη ζήτηση για πετρέλαιο, ενώ ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου. «Η αγορά πετρελαίου δέχεται πιέσεις και οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να εξισορροπήσει», δήλωσε ο Ζανγκανέ. Πρόσθεσε ότι το Ιράν θα συμφωνήσει να διεξαχθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ εάν τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού συμφωνήσουν σε μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, εξετάζουν την περίπτωση να συναντηθούν τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο.
Χονγκ-Κόνγκ
Eντωμεταξύ σε μια παράλληλη εξέλιξη, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα, παρά τα αιτήματα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Η Λαμ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η Κάρι Λαμ σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων με την ηπειρωτική Κίνα “δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο” ενώ είναι “μεροληπτικό”, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση”.
Σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σχετικά ότι η απεργία αυτή είναι “εξαιρετικά κακή” και βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Κάρι Λαμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ