Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Γεννηθήκατε πρόωρα; Προσέξτε τα μάτια σας!

Όσοι έχουν γεννηθεί πρόωρα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού σε σχέση με εκείνους που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με σουηδική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ ‘Αννα-Κάριν Έντστεντ Μπονάμι, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, μελέτησαν πάνω από τρία εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ των ετών 1973 – 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί υπερβολικά πρόωρα, δηλαδή πριν την 28η εβδομάδα της κύησης, αντιμετωπίζουν 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά.

Ο κίνδυνος είναι τετραπλάσιος για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ της 28ης και της 31ης εβδομάδας της κύησης, ενώ όσα παιδιά έχουν γεννηθεί μεταξύ της 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα αποτελεί βασική αιτία μερικής απώλειας της όρασης ή και τύφλωσης των παιδιών παγκοσμίως, αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Για αυτό το λόγο οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόωρα, δεν πρέπει να ξεχνούν τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος αποκόλλησης αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων