Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία κατασκοπεύουν με βρετανική βοήθεια

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας έχουν αναπτύξει συστήματα μαζικής παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών και του Internet σε στενή συνεργασία με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

To μεγαλύτερο μέρος των παρακολουθήσεων γίνεται μέσω υποκλοπών από τα καλώδια οπτικών ινών και την ανάπτυξη μυστικών σχέσεων με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει η Guardian, που επικαλείται έγγραφα που εξασφάλισε από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Ρωσία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η GCHQ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή συμβουλών στους Ευρωπαίους σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσαν να παρακάμψουν τους νόμους των χωρών τους που αποσκοπούν στο να περιορίζουν τις δυνατότητες παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ χαιρετίζει επίσης την υιοθέτηση από την Σουηδία το 2008 ενός νόμου που επιτρέπει τη συλλογή τηλεφωνικών και διαδικτυακών δεδομένων που διακινούνται μέσω συνδέσεων με οπτικές ίνες.

Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ευρώπη και η Ασία αντιδρούν έντονα στη μαζική συλλογή δεδομένων από την Ουάσινγκτον και μετά την αποκάλυψη από τον Σνόουντεν της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην βρετανική GCHQ και την αμερικανική αντίστοιχή της NSA.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων