Με δεδομένα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014, ότι δεν έχει λυθεί το θέμα των δύο χρηματοδοτικών κενών, αλλά και ότι η ελληνικά ανάπτυξη είναι «υπόθεση τουλάχιστον μιας δεκαετίας» το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας «IW- Koeln» δημοσιοποίησε μελέτη με τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος, χωρίς να αποκλείεται ένα νέο «κούρεμα». Τη μελέτη παρουσίασε ο Γιούργκεν Μάτες και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», αναφέρει τις εξής τρεις εκδοχές:
1. Ένα τρίτο πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη, σαφώς μικρότερο, που θα καλύψει τα δύο δημοσιονομικά κενά, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Το ΔΝΤ υπολογίζει το ένα στο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και το άλλο στα 6,5 δισ. ευρώ για το 2015.
2. «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους είτε άμεσα με διαγραφή μέρους του, είτε έμμεσα με την ελάφρυνση επιτοκίων ή χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής. Στα σενάρια αυτά Στο IW βλέπει απροθυμία από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώσουν, αλλά και τεράστια πολιτικά, νομικά και οικονομικά μειονεκτήματα.
3. Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές που δεν θα υιοθετεί άμεσες παρεμβάσεις, διατηρείται το χρέος στην τρέχουσα δυναμική του και δρομολογούνται παρεμβάσεις όσες και όταν χρειάζονται. Αυτό το σενάριο επιτρέπει το υψηλό χρέος να γίνεται «εργαλείο» του παρεμβατικού σχεδιασμού από πλευράς των κρατών που το κατέχουν, για τη διασφάλιση των διαρθρωτικών αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες στην οικονομία.
Η μελέτη του IW επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει «να αγοράσει χρόνο μέχρι οι μεταρρυθμίσεις να ολοκληρωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό, έτσι ώστε να επανέλθει μαζικά η εμπιστοσύνη» στη χώρα και «υπάρξει ανάπτυξη». Έτσι «πρέπει το ελληνικό ποσοστό χρέους να πέσει αρκετά και η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ο κ. Μάτες επισημαίνει πως «για να ακολουθηθεί αυτή η μακροπρόθεσμη στρατηγική, πρέπει να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας με πολυποίκιλα μέτρα», με βάση το «οπλοστάσιο» του Νοεμβρίου του 2012.
Να σημειώσουμε ότι το 3ο σενάριο αποτελεί πολιτικό σοκ για την ελληνική πραγματικότητα, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας θα χαθεί για αρκετές δεκαετίες, χωρίς να είναι βέβαιο που θα καταλήξει και ποιοι θα είναι τότε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της χώρας. Η δημοσιοποίηση αυτών των σεναρίων εντάσσονται στους χειρισμούς χειραγώγησης της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ…