Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιάνης Βαρουφάκης: «Θα δημοσιοποιήσω τις ηχογραφήσεις για το Eurogroup -Ηταν νόμιμες»

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει τη δική του απάντηση για τον λόγο που θέλησε να καταθέσει τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 στον Πρόεδρο της Βουλής.

Όπως λέει, «πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα».

Ο Γιάνη Βαρουφάκης υποστηρίζει πως θέλησε να σώσει τις ηχογραφήσεις στη Βουλή, παραδίδοντάς τες στον Κώστα Τασούλα και αναφέροντας πως με απόφαση του Αρείου Πάγου, «οι ηχογραφήσεις των Eurogroup στα οποία συμμετείχε ήταν καθόλα νόμιμες».
Γιάνης Βαρουφάκης: Η ΤΡΟΙΚΑ δεν κατέθετε ούτε μισή σελίδα προτάσεων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση στο πρόσωπό του από την ΤΡΟΙΚΑ τότε, υποστηρίζοντας πως «αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο ενώ η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις».

Όπως λέει άλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ αρνούνταν πεισματικά να διαβάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του απαγόρευαν να τις μοιράσει στους ομολόγους του. «Λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ» γράφει ο Γιάνη Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.

Βολές Γιάνη Βαρουφάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Απολογισμού Διακυβέρνησης
Απαντώντας στο ερώτημα για τον λόγο που επέλεξε τον χρόνο αυτό για να δημοσιεύσει τις περίφημες ηχογραφήσεις του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως το κάνει γιατί «η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τί γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ».

Από το στόχαστρο του Γιάνη Βαρουφάκη δεν ξεφεύγει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στους λόγους που θέλει να δημοσιεύσει εκείνες τις ηχογραφήσεις, προσθέτει και το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα».

Στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη ως τα τέλη Φλεβάρη
Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης προαναγγέλλει πως θα φροντίσει ως το τέλος Φλεβάρη να δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στις ηχογραφήσεις αυτές από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και συμμετείχε στα Eurogroup.

«Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι» σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας το κείμενό του.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη
«Πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έδωσα μια εξαιρετική ευκαιρία στους επικριτές μου είτε να επιβεβαιωθούν είτε να σιωπήσουν.

Κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής στικάκι με τις ηχογραφήσεις όλων των Eurogroup που διαθέτω, θέτοντας στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Βουλής την διάθεσή τους στα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας. (Βλ εδώ την επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής). Μάλιστα, κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου (βλ. εδώ) η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι ηχογραφήσεις μου των Eurogroup στα οποίες συμμετείχα ήταν καθόλα νόμιμες,

Η αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω της Προέδρου της Βουλής, καταδεικνύει τον πανικό τους. Καθώς ψυχανεμίζονται ότι η αλήθεια για εκείνα τα Eurogroup ήταν η ακριβώς αντίθετη της προπαγάνδας τους, δεν αντέχουν ούτε οι ίδιοι να ακούσουν τί πραγματικά διαδραματίστηκε εκεί!

Η ΣΚΛΗΡΗ (για την τρόικα) ΑΛΗΘΕΙΑ

Πριν πέντε χρόνια, οι τρόικα διέρρεε το ένα ψέμα μετά το άλλο για το τί γινόταν στα κρίσιμα Eurogroup όπου εκπροσωπούσα την Ελλάδα.

Αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο ενώ η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις (π.χ. για έξυπνη αναδιάρθρωση χρέους, για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, για ορθολογικό σύστημα ΦΠΑ, για αλγοριθμική πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.)

Αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα οι Σόιμπλε, Ντάιζελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Σια προσέρχονταν στα Eurogroup χωρίς ούτε μια παράγραφο προτάσεων, αρνούμενοι μάλιστα πεισματικά ακόμα και να διαβάσουν τις δικές μας προτάσεις – τις οποίες μου απαγόρευαν να μοιράσω στους συναδέλφους μου!

Χωρίς αιδώ, χωρίς να παραδεχθούν την μνημειώδη αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας και υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας μας, τροϊκανοί και Υπουργοί Οικονομικών (οι οποίοι με θλιβερό τρόπο πάσχιζαν να κερδίσουν την εύνοια του Σόιμπλε) λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους έλληνες και τις ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Θα ρωτήσουν κάποιοι, εύλογα. “Γιατί τώρα κ. Βαρουφάκη;”

Πρώτον, επειδή, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τί γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ.

Δεύτερον, επειδή στην εργαλειοποίηση των ψεμάτων αυτών τείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνει κανείς από το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 με το οποίο πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα. (Βλ. εδώ για σχετική ανάλυση)

Τρίτον, επειδή το ΜέΡΑ25, και το DiEM25, έχουμε δεσμευτεί για διαφάνεια παντού – να καταστήσουμε, δηλαδή, τον πολίτη κοινωνό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που διαφεντεύουν την ζωή του.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ;

Ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε την διακριτική ευχέρεια που του προσέφερα να επιλέξει εκείνος τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές, αρχικά, και οι πολίτες, σε δεύτερο χρόνο, θα αποκτούσαν πρόσβαση στις κρίσιμες εκείνες συνεδριάσεις που επηρέασαν τόσο βάναυσα τις ζωές τους.

Καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό. Μέχρι το τέλος του Φερβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους.

Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων