Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Γιατί οι νοτιοκορεάτες σταμάτησαν να τρώνε τηγανητό μπακαλιάρο;

Οι παραδοσιακές τηγανίτες μπακαλιάρου θα λείπουν από το φετινό τραπέζι την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Νότιο Κορέα λόγω ανησυχιών ότι τα ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με ραδιενέργεια εξαιτίας της διαρροής από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου είναι υπό έλεγχο, αλλά η Νότια Κορέα έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ψαριού από την πληγείσα περιοχή.

Αν και ο μεγαλύτερος όγκος των κατεψυγμένων ψαριών που εισάγει η Νότια Κορέα προέρχεται από τη Ρωσία, οι πωλήσεις των ψαριών έχουν μειωθεί ραγδαία και δεν αυξήθηκαν ούτε ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών.

«Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί περισσότερο από 60%», είπε χαρακτηριστικά ένας πωλητής κατεψυγμένων ψαριών. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι τα ψάρια δεν προέρχονται από την Ιαπωνία, αλλά δεν μας πιστεύουν».

Οι τηγανίτες μπακαλιάρου είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα που ετοιμάζουν οι γυναίκες στη Νότια Κορέα για να συνοδεύουν ένα τελετουργικό προς τιμήν των προγόνων τους.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης προσπαθήσει να καθησυχάσουν τον κόσμο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Ο κατεψυγμένος μπακαλιάρος προέρχεται από άλλες θάλασσες, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου», είπε ο Kune Suh, καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ. «Αλλά ο κόσμος δεν φαίνεται να πείθεται».

ΥΓ: Θυμίζουμε ότι ο δικός μας ΕΦΕΤ με πρόσφατη ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε πως τα βρήκε «όλα καλά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων