Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε όλοι ανεξαιρέτως

Γράφει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος*

Στις 18 του Μάη και στις 25, καλούμαστε όλοι να συνεισφέρουμε στο ελάχιστο της συμμετοχής μας για τη διοίκηση του τόπου μας, αλλά και την εκπροσώπηση στην Ευρώπη.

Η ψήφος είναι αρχαία ελληνική λέξη (ψάφος δωρική, ψάφαξ αιολική) με αρχική σημασία της άμμου, της μικρής πέτρας και του βότσαλου για την δήλωση προτιμήσεως. Έριχναν την ψήφο, χρωματισμένο βότσαλο λευκό ή μαύρο σε μια υδρία, για να δηλώσουν την αθωωτική η καταδικαστική άποψη τους.

Όπως πάντα, υπάρχει και ο απέχων της διαδικασίας, διαμαρτυρόμενος για την κακή διοίκηση, ισοπεδώνοντας κάθε λογική και αναιρώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα, εξισώνοντας τους υποψηφίους σε ένα κατώτατο επίπεδο με τα προσωνύμια “άχρηστοι”, “πουλημένοι”, “ανίκανοι”, “όλοι ίδιοι είναι” και τα τοιαύτα.

Θα πρέπει να σκεπτόμαστε απλά τα πράγματα. Μα …πολύ απλά. Τα παρασκηνιακά επιτελεία των κακών διοικητών μας, που εργάζονται από την επομένη της εκλογής των ποια είναι; Η να αποσπούν την συμφωνία μας, πολλές φορές πουλώντας εξαρτημένες εξυπηρετήσεις αποπροσανατολίζοντας από τα πραγματικά προβλήματα, η να μας κάνουν ανενεργούς και αμέτοχους υποβαθμίζοντας ακόμα και την έννοια της ψήφου. Πως είναι δυνατόν όλοι να υπόσχονται και να τοποθετούν πρώτα τον Πολίτη και κατ’ επέκταση τον Δημότη και κατόπιν εορτής (εκλογής) ο πολίτης-δημότης να καθίσταται ανενεργός; Ο ενεργός θα ενημερώνεται, θα συμμετέχει, θα απαιτεί, θα ζητά λογοδοσία των διοικούντων, θα συνεισφέρει. Άλλος τρόπος που καθιστά ανενεργό τον πολίτη-δημότη είναι, (και δυστυχώς έχουμε πέσει πολλοί στη λούμπα) είναι η μη συμμετοχή του στα απλά καθημερινά πράγματα της πόλης του. (Σκουπίδια, καθαριότητα, οδηγική συμπεριφορά, τήρηση των κανόνων όσον αφορά την φροντίδα των πεζοδρομίων έμπροσθεν της ιδιοκτησίας, κλπ). Η ανύπαρκτη περιφρούρηση της δημοτικής αστυνομίας τα προηγούμενα χρόνια ήταν κι αυτή μια αρνητική συνεισφορά. (Αναγκαία η επαναφορά του θεσμού της και ανάληψη σοβαρού ρόλου).

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ-ΔΗΜΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ.

Πως όμως καθοδηγούμαστε και κυρίως η νεολαία; Μη μου πείτε πως δεν έχετε παρατηρήσει την ημέρα των εκλογών, από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μερικών ιδιωτικών καναλιών και εικόνες απαράδεκτες και αποπροσανατολιστικές; Ψηφοφόρους που λιάζονται στις παραλίες γευόμενοι την ελευθερία τους να αυτοδιαθέσουν τις απόψεις τους, όπως αυτοί θέλουν! (Να δω στο άμεσο μέλλον που θα βρουν παραλίες, με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και την παράδοση της διαχείρισης των αιγιαλών στα ιδιωτικά συμφέροντα, με το αντισυνταγματικό διάταγμα που προωθείται!)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το λευκό, το άκυρο και η αποχή κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία. Όλα απορρίπτονται της καταμέτρησης και η “επαναστατική” ενέργειά του απέχοντος ψηφοφόρου αγνοείται παντελώς. Το αποτέλεσμα καθορίζεται μόνο από τις θετικές ψήφους προτίμησης στους επιμέρους συμμετέχοντες υποψηφίους.

Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή οι αρνητές της δημοκρατικής υποχρέωσης.

Ας μην αφήσουμε τους διοικούντες, να παίρνουν αποφάσεις ερήμην μας. ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ.

* Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Ζούμε Μαζί» Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων