Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιατί σχεδιάζουν παρακολουθήσεις οι Ρώσοι;

Οι αθλητές και οι θεατές που θα παρευρεθούν στο Σότσι της Ρωσίας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πιο εκτεταμένο σύστημα παρακολουθήσεων στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

H ρωσική μυστική υπηρεσία FSB θα καταγράφει δεδομένα από όλες τις τηλεπικοινωνίες που θα γίνονται από το Σότσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλείται τις έρευνες δύο Ρώσων δημοσιογράφων που καλύπτουν θέματα της FSB.

Από δημόσια έγγραφα και πηγές στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι δύο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν πως πρόσφατα εγκαταστάθηκε στα δίκτυα καινούριο λογισμικό, το οποίο επιτρέπει στη μυστική υπηρεσία να κατασκοπεύει όλες τις διαδικτυακές τηλεπικοινωνίες και τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

Το ίδιο software θα επιτρέπει στην FSB να απομονώνει τα e-mail, τα instant messages και τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες «λέξεις-κλειδιά».

Το συγκεκριμένο λογισμικό εντάσσεται στα πλαίσια του Storm, του συστήματος παρακολουθήσεων που καλύπτει ολόκληρη τη Ρωσία. Απλώς αναβαθμίζει τις δυνατότητές του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρίσκεται το Σότσι.

Ο Alexei Lavrishchev, στέλεχος της FSB, αρνήθηκε σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η ρωσική κυβέρνηση για τους Ολυμπιακούς είναι υπερβολικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μέτρα των Ολυμπιακών του Λονδίνου, όπου είχαν εγκατασταθεί κάμερες μέχρι και στις τουαλέτες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων