Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Για ποιο λόγο έγιναν οι «ζημιές» στα Κυπριακά ομόλογα;

Οι αναφορές σε κούρεμα κυπριακών ομολόγων αφορούν το ύψος υποθετικών ζημιών που θα υπολογιστούν αποκλειστικά για σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EAT), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

«Κανένα κούρεμα δεν έγινε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΤΚ, χαρακτηρίζοντας «εντελώς παραπλανητικό» σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» περί κουρέματος κυπριακών ομολόγων. Εξηγεί ότι «οι εν λόγω αναφορές της εφημερίδας, αφορούν τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) για την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων που διενεργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ευρύτερο πλαίσιο της Συνολικής Αξιολόγησης των τραπεζών που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου».

Αναφέρει επεξηγηματικά ότι «πρόκειται για το ύψος των υποθετικών ζημιών που θα υπολογιστούν, αποκλειστικά και μόνον για την άσκηση προσομοίωσης. Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο κριτήριο με διαφορετικό σε κάθε περίπτωση ποσοστό θα εφαρμοστεί για όλες τις χώρες της ΕΕ και θα εφαρμοστεί για όλες τις χώρες που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους κρατικά ομόλογα και αποτιμούνται στους ισολογισμούς τους στο κόστος απόκτησής τους» και ότι τα ποσοστά αυτά βασίζονται στην πιστοληπτική αξιολόγηση που έχει κάθε χώρα.

Προηγούμενο άρθροΆκου, συντρόφισσα
Επόμενο άρθροΣκέψεις για ένα Συνέδριο…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων