Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Γλυτώσαμε το «τζακόσημο»;

Κίνητρα για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αντί των καυσόξυλων για θέρμανση, επιχειρεί να καθιερώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αιθαλομίχλη που κάλυψε τις μεγάλες πόλεις πέρυσι το χειμώνα.

Αντί λοιπόν της επιβολής προστίμων σε όσους ρυπαίνουν όπως είχε φημολογηθεί ότι θα γίνει, ο Γιάννης Μανιάτης επέλεξε τη θετική προσέγγιση του προβλήματος και με επιστολή που προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητεί να προβλεφθεί περαιτέρω έκπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις ευπαθείς ομάδες πολιτών που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος.

Συγκεκριμένα, ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, για διπλάσιο αριθμό ημερών από αυτές που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.

Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. σε σχέση με την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν δωρεάν.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ που έχουν εγκαταστήσει συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι, το συγκεκριμένο μέτρο, θα διευκολύνει ουσιαστικά τους κατοίκους των αστικών κέντρων και θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο προς τους πολίτες, ώστε να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα όπως το ηλεκτρικό.

Ο κ. Μανιάτης καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει για το προτεινόμενο μέτρο, αλλά και να εισηγηθεί συμπληρωματικά, ή εναλλακτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν δραστικό περιορισμό της χρήσης συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου, σε ακραίες περιπτώσεις περιστατικών αιθαλομίχλης.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων