Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Γράμματα Αγάπης στο Στάλιν: Παράταση και μια παράσταση αλληλεγγύης

Η παράσταση «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» της εταιρείας θεάτρου «Εν Δράσει», ύστερα από τη sold out επιτυχία των πρώτων 12 παραστάσεων και αφού κατέκτησε κοινό και κριτικούς, συνεχίζεται λόγω της μεγάλης προσέλευσης έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου στο Studio Μαυρομιχάλη. Επιπλέον η «Εν Δράσει» στηρίζοντας έμπρακτα το κίνημα αλληλεγγύης που οργανώνεται τα τελευταία 3 χρόνια σε όλες τις γειτονιές της χώρας, αφιέρωσε την Πέμπτη στις 27/3 την παράσταση στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων που ξεκινά τη δημιουργία «τράπεζας τροφίμων». Η γενική είσοδος θα είναι 10 ευρώ και μέρος των εσόδων θα δοθεί για τη στήριξη της τράπεζας τροφίμων.

«Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την αδικία, η φιλοδοξία να παραμείνει κάποιος ουδέτερος, είναι απλώς κυνισμός. Αποφασίστε επιτέλους Μπουλγκάκοφ: Σε ποιά πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεστε;»

Το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή.

Μια παράσταση για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων

Στηρίζοντας έμπρακτα το κίνημα αλληλεγγύης που οργανώνεται τα τελευταία 3 χρόνια σε όλες τις γειτονιές της χώρας, η  εταιρία θεάτρου «Εν Δράσει» αφιερώνει την Πέμπτη στις 27/3 την παράσταση «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Juan Mayorga, στο  Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων που ξεκινά τη δημιουργία «τράπεζας τροφίμων».

Το ΔΙ.Κ.Α.ΕΞ θεωρεί  τη γνώση και τον πολιτισμό σαν τα απαραίτητα εργαλεία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και την κοινωνική ενότητα στη βάση.  Το ΔΙ.Κ.Α.ΕΞ μαζί με άλλες συλλογικότητες της γειτονιάς έχει πρωτοστατήσει σε δράσεις ενάντια στα χαράτσια, τις διακοπές ρεύματος και τους πλειστηριασμούς αλλά και ενάντια στις πολιτικές του φόβου και της καταστολής, της διάκρισης και του φασισμού.

Με τη δημιουργία της «τράπεζας τροφίμων» προωθεί την κινηματική αλληλεγγύη τόσο στη συλλογή τροφίμων όσο και στη διανομή τους. Ραντεβού στο Studio Μαυρομιχάλη, την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 21.15. Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ και μέρος των εσόδων θα δοθεί για τη στήριξη της τράπεζας τροφίμων.

Η κράτηση είναι απαραίτητη! Τηλέφωνο κρατήσεων 210-6453330

Γράμματα Αγάπης στο Στάλιν

Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν. Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται στα έργα του, μετατρέπεται σε «συγγραφέα για έναν μόνο αναγνώστη»: γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη χώρα.

Περιθωριοποιημένος σε μια κοινωνία της οποίας φέρεται ως προδότης, με την υποστήριξη μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από τον μεγάλο σύντροφο. Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του συστήνεται ως Στάλιν. Ο Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνει το λόγο με σεβασμό, αυτός που υμνεί το έργο του. Δυστυχώς, το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος να ορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

149956g-stalin-4

Το έργο του Μαγιόργκα αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη σχέση εξουσίας και καλλιτέχνη, εξουσίας και ατόμου. Ποιά είναι τα όρια που θέτει ο δημιουργός σε αυτή τη σχέση προκειμένου να κρατήσει ακέραιο το έργο του, τα ιδανικά του και τις αρχές του; Πως μπορεί να γίνει κανείς αποδεκτός από την εξουσία και ταυτόχρονα να παραμείνει συνεπής ως προς το δημιούργημά του;

149956g-stalin-2
149956g-stalin-1

INFO
«Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Juan Mayorga 
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134 / 210.64.53.330.
Τετάρτη 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.15

Ερμηνεύουν

Μπουλγκάκοφ: Mελέτης Ηλίας
Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη
Στάλιν: Στάθης Σταμουλακάτος

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Επιμέλεια Κίνησης: Θάλεια Δήτσα
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Λένια Saw

Video trailer: Βασίλης Λαϊνας
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων