Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Δίκη Τραμπ: Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά την απόφαση της Γερουσίας

Σε λίγες μέρες, η Γερουσία πρόκειται να εκδώσει την απόφαση σχετικά με την καθαίρεση ή μη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αν και η απόφαση λίγο πολύ έχει κριθεί το ερώτημα είναι μία πιθανή αθώωση τι μπορεί να σημαίνει για την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ακόμα και σε περίπτωση που τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές επιλέξουν να κινηθούν αντίθετα από την γραμμή του κόμματος τους, η δίκη είναι προγραμματισμένη να κρατήσει ακόμα περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, η αθώωση του Τραμπ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη για τον απλούστατο λόγο ότι κατέχει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της βάσης του κόμματος, και επειδή αυτό από μόνο του καθιστά την οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ως μία εκλογική αυτοκτονία, τα μέλη της πλειοψηφίας της Γερουσίας δεν μπορούν να κινηθούν ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο και να τον καταδικάσουν.

Ας δούμε τι γίνεται μετά την αθώωση του Τραμπ:

Όταν βγει η απόφαση αθώωσης του προέδρου, αυτό θα είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του, που πιθανότατα να το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τους υποστηρικτές του και να μπουστάρει την προεκλογική του καμπάνια. Με το όπλο αυτό στην ουσία αποκτά το μομέντουμ που είχε και στις εκλογές του 2016.

Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις του, η αθώωση του θα χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο ως τρανή επιβεβαίωση των τακτικών που χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια της θητείας του. Αν λοιπόν κερδίσει τις εκλογές, μετά οι Δημοκρατικοί δεν θα έχουν παρά πολύ λίγες πιθανότητες να τον περιορίσουν έχοντας κάνει χρήση του ισχυρότερου όπλου του Κογκρέσου.

Ακόμα και σε επίπεδο συντάγματος θα μπορούσε να αλλάξει η διάταξη που αφορά την παραπομπή του προέδρου, και να προβλέπεται πως δεν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία, χωρίς πραγματικό έγκλημα.
Πιθανόν να αναδειχθεί ισχυρότερο το Οβάλ Γραφείο από τη διαδικασία αυτή

Και το Οβάλ Γραφείο θα καταστεί πιο ισχυρό επειδή η απαλλαγή του θα κατοχυρώσει την αρχή ότι ένας αρχηγός μπορεί απλά να αρνηθεί τα αιτήματα του Κογκρέσου για αποδεικτικά στοιχεία, μειώνοντας δραστικά τους ελέγχους και ισορροπία των βουλευτών. Οι μελλοντικοί πρόεδροι μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα για τη συγκρατημένη κάμψη της ανεξέλεγκτης εξουσίας – εφ ‘όσον έχουν την πίστη επαρκών γερουσιαστών.

Και τώρα το ερώτημα που λίγο πολύ έχουμε ακούσει από όλους τους εμπλεκόμενους: Χάνουν οι Δημοκρατικοί από την διαδικασία αυτή;

Οι Δημοκρατικοί χάνουν από τη διαδικασία αυτή;

Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι μισοί Αμερικανοί θέλουν τώρα ο Τραμπ να καθαιρεθεί. Με βάση αυτό το νούμερο αν οι Δημοκρατικοί κατορθώσουν να αποδείξουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν έναν διεφθαρμένο Πρόεδρο αυτό θα είναι καθαρά πολιτικό κέρδος.

Ακόμα θα μπορέσουν να χτυπήσουν τον Τραμπ στην υγειονομική περίθαλψη και το χρέος των κολλεγίων, θέματα που είναι ικανά να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

CNN: ‘How long would they last?’ – Stephen Collinson and Caitlin Hu
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων