Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Δείτε πώς μυρίζουν οι αρρώστιες

Διαβήτης, ουρολοίμωξη, σχιζοφρένεια… Ακούγεται παράδοξο, όμως αυτές οι ασθένειες αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά και οι γιατροί θα μπορούν σύντομα να κάνουν διάγνωση με… τη μύτη τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, σύμφωνα με όσα σημειώνει το onmed, ότι ορισμένες ασθένειες θα μπορούν να ανιχνεύονται με τη βοήθεια της όσφρησης, καθώς απελευθερώνουν μια χαρακτηριστική οσμή.

Η ανάσα των ασθενών με διαβήτη μυρίζει σαν ασετόν, ενώ στους ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι μυρίζει σαν ωμό ψάρι. Η ουρολοίμωξη κάνει τα ούρα να μυρίζουν αμμωνία, ενώ η ερυθρά κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει όπως ένα… ξεπουπουλιασμένο ζώο, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Η σχιζοφρένεια κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει σαν ξύδι, ενώ ο τύφος κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν φρεσκοψημένο ψωμί. Ο κίτρινος πυρετός κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν ωμό κρέας και η λοίμωξη των λεμφαδένων κάνει το σώμα να αποπνέει μια μυρωδιά μπαγιάτικης μπύρας.

Ακόμη κι αν αυτές οι μυρωδιές είναι ανεπαίσθητες για την ανθρώπινη μύτη, σύντομα θα ανιχνεύονται με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση Sensors.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων